U VELJAČI

IZVORI IZ AFGANISTANSKE VLADE 'Mirovni sporazum s SAD-om moguć je ako talibani smanje nasilje'

 AFP

Američko-talibanski mirovni sporazum mogao bi biti potpisan u veljači ako talibani znatno smanje nasilje i time omoguće konačno povlačenje američkih vojnika, rekli su u srijedu izvori iz afganistanske vlade i jedan zapadni diplomat.

U utorak je afganistanski predsjednik Ašraf Gani rekao da je učinjen veliki napredak u pregovorima između Sjedinjenih Država i talibana u Kataru.

Razgovori su već dugo u pat poziciji, djelomice i zbog američkog zahtjeva da pobunjenici znatno smanje nasilje. Vijest o napretku potvrdio je Suhail Šahin, glasnogovornik talibana u Kataru, no odbio je iznijeti pojedinosti.

Dvije strane pregovaraju u Dohi od 2018., iako su sukobi u međuvremenu nastavljeni sa smrću stotina civila i vojnika kako su talibani širili kontrolu nad dijelovima Afganistana.

Američki pregovarači pokušavaju dogovoriti s talibanima da se nasilje znatno smanji u trajanju najmanje 10 dana bez kršenja, rekao je zapadni diplomat.

"Nakon tih 10 dana smanjenja nasilja dvije strane mogu razraditi planove za unutarafganistanski dijalog", rekao je izvor pod uvjetom da ostane neimenovan.

Osamnaest godina od američke invazije na Afganistan kojom je srušen talibanski režim nakon terorističkih napada 11. rujna na SAD, u Afganistanu je oko 13.000 američkih vojnika i tisuće drugih NATO-ovih vojnika. SAD želi svoju nazočnost svesti na oko 9000 vojnika.

Talibani kontroliraju oko 40 posto zemlje, prema podacima afganistanske vlade.

"Prekinut ćemo napade u zamjenu za američku obvezu da prestanu sve operacije protiv nas u Afganistanu", rekao je talibanski zapovjednik.

Nešto ranije u veljači talibanski vođe odaslali su snažnu poruku SAD-u preko zapovjednika koji je rekao:

"Oni (SAD) troše puno našeg vremena i energije u mirovnim pregovorima. Vodstvo mora odlučiti ili da se to dogodi ili prekinuti zauvijek mirovni proces i okrenuti se bojištu".

Ako pregovori ne uspiju talibani se pripremaju povesti proljetnu ofenzivu i u tu su svrhu već unovačili više od 6000 boraca i bombaša samoubojica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:20