FRANCOIS DE RUGY

'JA I MOJA OBITELJ SMO POSTALI META MEDIJSKOG LINČA' Francuski ministar dao ostavku zbog optužbi da je prijatelje častio večerama o državnom trošku

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.07.2019. u 20:43

FILE PHOTO: French Minister for Ecology, Sustainable Development and Energy, Francois de Rugy attends the questions to the government session at the National Assembly in Paris, France, September 18, 2018. REUTERS/Charles Platiau/File Photo
Charles Platiau / REUTERS

Francois de Rugy

 

Francuski ministar za ekološku i inkluzivnu tranziciju Francois de Rugy rekao je da je podnio ostavku na mjesto ministra nakon što je optužen da je državni novac nemilo trošio u privatne svrhe. Obrušio se na medije ustvrdivši da su pokrenuli linč na njega te da je svu energiju potrošio na obranu umjesto da ju je usmjerio na posao koji obavlja.

Neovisni je portal objavio da je de Rugy potrošio velike količine novca poreznih obveznika na ekstravagantne večere i preuređenje stana. On negira sve optužbe, piše BBC.

- Napadi i medijski linč na mene i moju obitelj prisilili su me da napravim korak unatrag. Jutros sam premijeru podnio svoju ostavku - rekao je de Rugy.

Stranica Mediapart optužuje ga da je za prijatelje organizirao luksuzne večere na kojima se jeo jastog i pila su se starinska vina, te da je trošio novac poreznih obveznika na preuređenje doma koji mu je osigurala vlada. De Rugy je priznao da je organizirao večere, ali da su bile uobičajene za njegov položaj te je istaknuo da on ni ne voli jastoga.

 

- Ne volim ga, ne jedem ga i alergičan sam na školjke. Ne volim kamenice, mrzim kavijar, a od šampanjca me boli glava - rekao je za BFMTV.

Optužbe su se pojavile u kontekstu prosvjeda žutih prsluka protiv nejednakosti i mišljenja da je francuski predsjednik Emmanuel Macron ‘predsjednik bogatih’. De Rugy je otkrio da je tužio Mediapart za klevetu.

Predsjednik Macron komentirao je njegovu ostavku kao ‘osobnu odluku koju poštuje, da se de Rugy može posve slobodno braniti’.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo