POKRAJINA MANITOBA

'JA SAM POLICIJI REKAO GDJE SU TIJELA DVOJICE TINEJDŽERA...' Otkriveno kako je završila jedna od najvećih potjera u povijesti Kanade

Kam McLeod (19) i Bryer Schmegelsky (18), ubili su Amerikanku Chynnu Deese (24) i Australca Lucasa Fowlera (23), par koji se upoznao na ljetovanju u Hrvatskoj, te profesora iz Vancouvera Leonarda Dycka (64)
Chynna Deese i Lucas Fowler (lijevo), osumnjičenici za zločin Kam McLeod (u sredini) i Bryer Schmegelsky (desno)
 REUTERS

Kanadski turistički vodič Clint Sawchuk, vlasnik turističke agencije Nelson River Adventures, rekao je za CBC/Radio-Canada da je uočio vreću za spavanje među vrbama pored rijeke Nelson te da je o njoj obavijestio Kraljevsku kanadsku konjičku policiju (RCMP), koja je kasnije na tom području uspjela pronaći oštećeni brod i trupla Kama McLeoda (19) i Bryera Schmegelskog (18), osumnjičenih za ubojstva Amerikanke Chynne Deese (24) i Australca Lucasa Fowlera (23), para koji se upoznao na ljetovanju u Hrvatskoj, te profesora iz Vancouvera Leonarda Dycka (64).

"Jako mi je drago što je potraga završena i što su pronađeni", rekao je Sawchuk, koji vjeruje da je kanadska policija nakon toga područje preletjela helikopterom iz kojeg su ugledali brod, koji ih je doveo do tijela bjegunaca. Sawchuk je kasnije za AAP rekao da su stanovnici grada Gillam koji se nalazi nedaleko od rijeke Nelson na sjeveru kanadske provincije Manitobe. CBC/Radio-Canada piše da se diljem sjeverne Manitobe, poprišta potrage za osumnjičenim trostrukim ubojicama, moglo osjetiti olakšanje kada su stigle vijesti da su McLeod i Schmegelsky pronađeni mrtvi.

Dok je trajala potraga za sumnjivcima, stanovnici Gillama zaključavali su vrata svojih domova, a van su išli u skupinama. "Osjećam olakšanje za sve zajednice ovdje na sjeveru... znajući da se zbog prisustva tih pojedinaca ne moramo više brinuti", rekao je Dwayne Forman, gradonačelnik Gillama.

Članovi indijanskog rezervata Fox Lake Cree Nation, lokacije na kojoj su McLeod i Schmegelsky najvjerojatnije ostavili svoje prijevozno sredstvo Toyotu RAV4, također su zahvalni što je potraga za osumnjičenim ubojicama završena. "Veliko je to olakšanje. Ova je muka konačno privedena kraju", rekao je poglavica Walter Spence. John Peters, stanovnik rezervata, rekao je da se u njegovoj zajednici osjeća i tuga. "Ne mogu govoriti u nečije ime, ali ovaj kraj osjećam kao tragičan", rekao je. "Bit će lijepo vratiti se u šumu bez osjećaja napetosti, bez potrebe za konstantnim oprezom."

Policija je, međutim, rekla da njihova istraga ubojstava Deese, Fowlera i Dycka nije gotova. "Moramo osigurati da naše spoznaje isključuju sve ostale mogućnosti i sumnjivce", rekao je pomoćnik ravnatelja RCMP-a Kevin Hackett. Iz RCMP-a dodaju da se motiv ubojstava možda nikada neće doznati.

Podsjećamo, policija u Kanadi potvrdila je u srijedu poslijepodne po lokalnom vremenu da su beživotna tijela Bryera Schmegelskog i Kama McLeoda pronašli uz korito rijeke Nelson u provinciji Manitoba, oko 3.300 kilometara istočno mjesta zločina u Britanskoj Kolumbiji. Ta vijest stiže nakon informacija od prije nekoliko dana prema kojima su uz spomenutu rijeku pronađeni predmeti koji su se dovodili u vezu s mladim bjeguncima. Leševi su otkriveni samo nekoliko kilometara od zapaljenog vozila koje su koristili.

Podsjetimo, Schmegelsky i McLeod su brutalno likvidirali Australku Chynnu Deese i njezina partnera, američkog državljanina Lucasa Fowlera, koji su obilazili svijet nakon što su ljubavnu priču započeli negdje na jadranskoj obali. Njihovo putovanje prekinuto je u divljini Kanade: ubijeni su iz vatrenog oružja. Tijela mladog para pronađena su pored zaustavljenog plavog Chevrolet kombija iz 1986. kako leže uz autocestu Alaska Highway, južno od Liard Hot Springsa, turističke atrakcije s prirodnim termalnim izvorima u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji. Kamera na benzinskoj pumpi u subotu 13. srpnja snimila ih je kako se grle i ljube. Dva dana kasnije bili su mrtvi.

Pet dana kasnije, u petak 19. srpnja, pronađeno je i tijelo Kanađanina Leonarda Dycka skoro 500 kilometara dalje od prvog mjesta zločina. I za Dyckovo ubojstvo optuženi su tinejdžeri. Policija je prvo mladi australsko-američki par vodila kao nestale, a onda je 23. srpnja objavila da su za njihovu smrt osumnjičeni Kam McLeod i Bryer Schmegelsky, obojica s Vancouver Islanda, otoka koji pripada kanadskoj Britanskoj Kolumbiji. Sumnja se da su oni ubili i 64-godišnjeg Dycka, profesora botanike na Sveučilištu Britanska Kolumbija. U blizini njegovog tijela pronađen je zapaljeni kamper, kojeg su, smatra policija, koristili odbjegli mladići.

U nekoliko tjedana potraga za mladićima razvukla se na područje dugo 3000 kilometara, od Britanske Kolumbije gdje su pronađena tijela ubijenih do Manitobe na sjeveru, gdje su se ovih dana pojavili tragovi nestalog para tinejdžera. Potraga je okončana pronalaskom njihovih mrtvih tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:28