PODRHTAVANJE TLA

JAK POTRES ZATRESAO BOSNU I HERCEGOVINU: Osjetio se u većem dijelu zemlje, epicentar je bio 85 km sjeverozapadno od Sarajeva

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr,
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 02.11.2019. u 15:41

screenshot EMSC

Ovaj potres je najsnažniji zabilježen u posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini

Snažan potres od 5,1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je u subotu popodne područje u središnjoj Bosni te se osjetio u najvećem dijelu zemlje.

Pomjeranje tla registrirano je u 15:13 minuta, a epicentar se nalazio 85 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, odnosno preciznije, 14 kilometara od Turbeta, u centralnoj BiH.

Podrhtavanje tla osjetilo se u Sarajevu, Zenici, Bugojnu, Banjaluci, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Travniku i okolnim mjestima, a EMSC-ova mapa pokazuje da se osjetilo i u nekim djelovima Hrvatske, javlja N1.

 

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda FBiH, magnituda potresa iznosila je 5,1 stupnjeva.

Potres je zabilježen na dubini od pet kilometara. Za sada nema informacija o nastaloj šteti.

Jak potres uznemirio je i stanovnike Lašvanske doline, javlja Avazov reporter.

Kako ističe, potres je uz zaglušujući zvuk dobrano zaljuljao zgrade.

Kako su javili čitatelji Avaza, najdramatičnije je bilo u Travniku, gdje su s krovova padali dimnjaci, a u mnogim kućama pukli su i zidovi. 

Građani su vidno uznemireni i u strahu od novog podrhtavanja, a većina je napustila svoje domove i nalaze se na ulicama.

"Zidovi su se tresli, čula se buka. Bilo je jako i glasno";

"Užasno", neke su od prvih reakcija mještana Travnika, navodi N1.

Ovaj potres je najsnažniji zabilježen u posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini.

- Potres se osjetio i u velikom dijelu Republike Hrvatske, od Slavonskog Broda, Vinkovaca, preko Karlovca i okolice, južnog primorja pa sve do Dubrovnika - izvijestili su iz Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Dežurni seizmolog Krešimir Kuk dodao je i kako trenutno nemaju podataka o materijalnoj šteti koja je, s obzirom na jačinu potresa, moguća u epicentralnom području.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo