NOB-OVCI NEPOŽELJNI

Janša s proslave Dana državnosti izbacio partizane i petokraku

Slovenska vlada zabranila je isticanje partizanskih i komunističkih simbola na jučerašnjoj službenoj proslavi Dana državnosti na ljubljanskom Kongresnom trgu, što je izazvalo zgražanje oporbe, ali i dijela stranaka vladajuće koalicije.

Nepozivanje partizana na proslavu kritizirao je predsjednik Danilo Türk, ali i predsjednik Državnog zbora Gregor Virant, čija je stranka dio vlade Janeza Janše. Štoviše, Virant je jučer na svečanu sjednicu u parlament pozvao i bivše partizane.

Sukob u koaliciji

Skandal je počeo kada je državni odbor za proslave odbio pozvati predstavnike Saveza udruženja boraca za vrijednosti NOB-a. Karl Erjavec, lider umirovljeničke stranke Desus, koja je također dio koalicije, poručio je da je odluka vlade “neprimjerena i neprikladna”, a vjerojatno krši i koalicijski sporazum.

- Bilo bi u redu da su nazočni svi oni koji su pridonijeli tome da danas imamo svoju državu. Kada smo ušli u koaliciju, važan uvjet bio je da ne otvaramo ideološke teme. Ako se to nastavi, u Desusu ćemo razmisliti je li to ono što smo očekivali - rekao je Erjavec.

Proslava pojeftinila

Na preispitivanje odluke pozvao je i predsjednik Danilo Türk, glavni govornik na jučerašnjoj proslavi.

Na proslavi je sudjelovalo i 250 izvođača koji su se zbog krize odrekli honorara, pa će proslava biti triput jeftinija od prošlogodišnje - oko 90.000 eura umjesto lanjskih 264.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:45