TRENUTAK SE BLIŽI

JAPAN PRIPREMA SASTANAK IZMEĐU PREMIJERA I SJEVERNOKOREJSKOG ČELNIKA 'Kim je na summitu s Trumpom pokazao spremnost na susret'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.06.2018. u 10:25

U.S. President Donald Trump (R) and Japanese Prime Minister Shinzo Abe take a walk before dinner in Palm Beach, Florida, on April 17, 2018. (Kyodo)
==Kyodo, Image: 368958502, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom

Japan priprema susret između svog premijera Shinza Abea i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, nakon američko-sjevernokorejskog summita održanog ovog tjedna, javilo je u četvrtak više japanskih medija.

Tokio, koji je posljednjih mjeseci ostao po strani kada se radilo o Sjevernoj Koreji, sada želi izravno s Pjongjangom razgovarati o pitanju japanskih građana koje su oteli sjevernokorejski agenti 70-tih i 80-tih godina prolog stoljeća, što je za Tokio prioritetno pitanje.

Japanski dužnosnici predviđaju više scenarija, a među njima i onaj da Abe u kolovozu posjeti Pjongjang, javio je list Yomiuri Shimbun, spominjući i mogući sastanak na marginama ekonomskog foruma u rujnu na ruskom dalekom istoku.

Više japanski medija piše u četvrtak da je Kim u utorak na summitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom pokazao spremnost na susret s Abeom. Abe je pak već javno rekao da bi želio izravno razgovarati s Pjongjangom kako bi se riješilo pitanje otetih ljudi.

Dužnosnici japanskog ministarstva vanjskih poslova predviđaju razgovore sa sjevernokorejskim kolegama prigodom konferencije o sigurnosti koja se ovaj tjedan održava u Mongoliji. "Ako se posjet Pjongjangu u kolovozu pokaže kompliciranim", Abe bi mogao razgovarati s Kim Jong Unom na marginama ekonomskog foruma koji je predviđen u Rusiji od 11. do 13. rujna, javlja list Yomiuri.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo