KAKVI MAJSTORI!

JAPANCI SU UVIJEK KORAK ISPRED SVIH Kako nositi zaštitne maske usred ljeta na visokim temepraturama? Društvo s Dalekog istoka pronašlo je rješenje

 AFP

To su ti Japanci, uvijek misle unaprijed. Veliki izraelski pisac Ephraim Kishon, rođen u Mađarskoj, u jednom od svojih humorističnih putopisa sve nas je izvijestio da je otkrio tajnu japanskog uspjeha: oni, naime, tijekom radnog vremena rade.

I dok svi u svijetu razmišljaju o ljetovanju, Japanci razmišljaju o ljetu. Kod njih je ljeti vruće (preko 35 stupnjeva Celzijusa) i vlažno (90%), posebno od kad je počelo pretjerano zagrijavanje. Najgora moguća kombinacija. Prosječno godišnje ljeti od srčanog udara umre oko 1000 ljudi. Japan je i zemlja s najstarijim stanovništvom na svijetu. A tu je i drugi problem: dehidracija.

Najmanje dvoje učenika (spol nije objavljen) u Kini je prošli mjesec umrlo u Kini tijekom tjelesnog dok su na licima nosili zaštitne maske.

Nošenje maske ljeti izaziva tri problema, prenosi The Financial Times:

- zaustavlja ulazak hladnog zraka što podiže tjelesnu temperaturu posebno iznad vrata

- zadržava vlažan zrak pa se grlo ne suši i osoba ne osjeća potrebu za tekućinom

- zbog društvenog pritiska da se nosi maska ljudi piju manje vode

Zbog svega toga su japanski liječnici zabrinuti da bi nošenje maski u takvim klimatskim uvjetima moglo dovesti do još nekoliko stotina mrtvih. Pa su lijepo japanskim poduzetnicima poručili da se izvole potruditi i osmisliti maske koje će štititi od virusa, ali istodobno i hladiti lice i zrak koji se udiše.

I ovi su munjevito odgovorili. Već ih je nekoliko na tržištu, jedna osigurava provodljivost topline do kože što stvara osjećaj ugode, druga kompanija je već ranije kao štos prodavala maske u hladnjaku poput limenki s pićima. Ta bi maska vrlo brzo prestala hladiti lice. Sada rade na tome da maska nudi trajno osvježenje. Jedna tvrtka tvrdi da će ubrzo na tržište izbaciti masku koja sadrži gel koji služi hlađenju

Tršište nije u pitanju. Naime, interes pokazuje većina zemalja Jugoistočne Azije.

Liječnici ipak navode da je ključno da Japanci razviju svijest da smiju skinuti masku i popiti vode. I da ne koriste profesionalne medicinske makse s velikom gustoćom. Ali, to Japancima netko treba narediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:20