NEIZVJESNOST

JE LI BRITANIJA ZBOG BREXITA PRED RASPADOM? Sinn Fein traži referendum o ujedinjenju Irske

 Rob Stothard/Pool / REUTERS

Nakon što je većina britanskih građana odlučila da njihova država treba napustiti Europsku uniju, EU se našla u 'nebranom grožđu', na nepoznatom terenu, pred nejasnim posljedicama izlaska jedne od ključnih članica iz ove organizacije, čija je članica posljednjih nekoliko godina i Hrvatska.

Prema informacijama portala Politico, za 8 sati ujutro sazvana je hitna telekonferencija predsjednika parlamenata svih država članica EU, no neizvjesno je kakva se odluka očekuje na tom sastanku. ključni dužnosnici Europske komisije, uključujući njezina predsjednika Jean-Claudea Junckera još se nisu oglasili.

No, počeli su stizati glasovi ekstremista iz drugih država članica EU s pozivima za organiziranjem novih referenduma. Tako je lider ekstremnih desničara u Nizozemskoj Geert Wilders u petak ujutro pozvao na referendum o statusu te države u EU.

U međuvremenu, neizvjesna je i sudbina same Velike Britanije nakon ove povijesne referendumske odluke. Čelnik Sinn Feina Martin McGuinness, koji obnaša funkciju zamjenika premijera Sjeverne Irske, pozvao je, kako je izvijestio BBC, na referendum o ujedinjenju Irske.

Škotska premijerka i šefica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon dala je signal da bi mogla tražiti raspisivanje novog referenduma o otcjepljenju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva. U priopćenju nakon referenduma o Brexitu pohvalila je škotske birače koji su velikom većinom glasali za ostanak u EU te je naznačila kako je to dokaz da Škotska svoju budućnost vidi unutar Europske unije.

Dio ustavnih eksperata u Britaniji, doduše, tvrdi da Sturgeon nema pravo sazivati novi referendum, no ne treba sumnjati da će ta tema sljedećih dana biti u fokusu tamošnje javnosti.

Ugledni američki vanjskopolitički stručnjak i čelnik think-tanka Council on Foreign relations Richard Haass izjavio je da 23. lipnja neće biti zapamćen kao britanski dan nezavisnosti već kao početak kraja Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska vidi svoju budućnost unutar EU-a, rekla je u petak nakon odluke britanskih birača o napuštanje Europske unije premijerka Nicola Sturgeon, a sjevernoirska nacionalistička stranka Sinn Fein zahtijeva referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom.

Većina škotskih birača glasovala je za ostanak u Europskoj uniji, kao i glasači u Sjevernoj Irskoj. Glasači u Škotskoj izabrali su ostanak sa 62 posto, a u Sjevernoj Irskoj s 56 posto.

"Ovaj ishod dramatično mijenja politički krajolik na sjeveru Irske i mi ćemo intenzivirati našu stvar za sazivanje šireg glasanja" o ujedinjenoj Irskoj, rekao je čelnik Sinn Feina Declan Kearney.

"Britanska vlada je izgubila mandat za predstavljanje interesa ljudi ovdje na sjeveru Irske", kazao je, dodajući da je većina - republikanci i unionisti, katolici i protestanti - glasovala za ostanak.

Vlada Republike Irske sazvala je hitan sastanak nakon britanskog referenduma. "Ovaj rezultat imat će važne implikacije na Irsku, kao i na Britaniju i Europsku uniju", kaže se u priopćenju vlade.

Željko Trkanjec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:43