ISPALJENA 22 METKA

JE LI DŽENAN ČAMOVIĆ IZVEO TERORISTIČKI NAPAD U NEW YORKU Mladić iz BiH zario nož policajcu u vrat, na njega su ispaljena 22 metka, teško je ozlijeđen

 
Dženan Čamović
 AFP

Dženan Čamović (20), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, teško je ozlijeđen nakon napada nožem na pripadnike newyorške policije u Brooklynu. Policija je njegov napad nazvala kukavičkim i ničim isprovociranim

U vrijeme policijskog sata Dženan je navodno napao policajca i nož mu zabio u vrat, a nakon tučnjave i pucnjave koja je uslijedila prostrijeljena su još dvojica policajaca. Prema pisanju američkih medija, nitko od njih nije u životnoj opasnosti, osim Dženana. Napad istražuje i FBI.

Iako se u početku sumnjalo da je riječ o terorističkom napadu, istražitelji poručuju da je Dženan praktični Musliman čija je obitelj iz Bosne, ali da apsolutno nije riječ o teroristu, prenoseći riječi njegova rođaka.

Također je posvjedočio da 20-godišnji Dženan nikada nije izražavao mržnju prema policiji.

- Poznajem ga od rođenja, ovo sigurno nije terorizam, rekao je sredovječni muškarac koji nije htio otkriti svoje ime za New York Post.

- Odrastao je u New Yorku, govori samo engleski jezik. Kao dijete bio je dobar poput sve druge djece, rekao je.

Izvori za američki list rekli da Čamović dosad nije imao policijski dosje niti je bio predmet protuterorističkih istraga, a sumnje se temelje na govoru mržnje prema policiji koje je ispisivao na društvenim mrežama.

- Imam beskrajno povjerenje u organe reda, vrlo je lako muslimana optužiti za terorizam, to je prva pomisao koja nekome padne na pamet, rekao je drugi rođak govoreći ispred stana u kojemu Čamović živi s roditeljima i sestrom.

Do sukoba je došlo u Brooklynu u srijedu nešto prije ponoći.

- Možda su ga napali, možda je bio isprovociran, a možda je spomenuo Allaha, kao što drugi spominju Boga dok pričaju. Tko bi to znao. Nadam se da će policija provesti temeljitu istragu, rekao je pa spomenuo George Floyda, koji je preminuo nakon policijske brutalnosti.

- Isto su tako govorili za Afroamerikanca koji je ubijen, da je i on napao, da je bio nasilan. Na kraju dana saznali smo istinu što se zapravo dogodilo.

Nakon napada na policajca Yayonfranta Jeana Pierrea, Čamović je nešto prije ponoći navodno zgrabio oružje drugog policajca, došlo je do tučnjave, a dva su policajca završila s ozljevama šake i ruke.Čamovića je ustrijelio policajac koji je pozvan na mjesto sukoba.

Mladić porijeklom iz BiH je hospitaliziran i u teškom je stanju.

Policija je na mjestu sukoba pronašla 22 čahure. Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio je kazao da su sva trojica policajaca koje je napao Čamović također doseljenici u SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:04