ISTRAGA JOŠ TRAJE

JE LI EMILIANO SALA POGINUO ZBOG TROVANJA UGLJIČNIM MONOKSIDOM? Toksikološki nalaz otkrio da je u krvi imao smrtonosnu razinu karboksihemoglobina

Sala Emiliano
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Smrt nogometaša argentinskog Emiliana Sale (28), koji je 21 siječnja ove godine poginuo zajedno s pilotom David Ibbotsonom u avionskoj nesreći na putu iz Nantesa prema Cardiffu, šokirala je sportski svijet, ali i ostavila mnoga otvorena pitanja o uzrocima nesreće.

Gotovo sedam mjeseci kasnije objavljen je toksikološki nalaz proveden na tijelu nogometaša koji je pokazao da je neposredno prije smrti Sala bio izložen visokoj koncentraciji ugljičnog monoksida. Štoviše, nalaz je pokazao da je razina ugljičnog monoksida u Salinoj krvi bila toliko velika da je mogla uzrokovati napada, nesvjesticu, ili čak srčani udar, piše BBC.

Iako tijelo pilota Ibbotsona još uvijek nije pronađeno, vjerojatno je i on bio izložen ugljičnom monoksidu - stoji u izvješću britanske agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća.

U izvješću stoji i da je razina karboksihemoglobina u krvi bila 58%, uz napomenu da je se razina viša od 50 posto smatra potencijalnom smrtonosnom kad je u pitanju zdrava osoba.

Ova informacija izazvala je promptnu reakciju obitelji preminulog nogometaša koja je putem svojih odvjetnika zatražila detaljnu tehničku provjeru kobnog aviona.

- Obitelj i javnost moraju saznati kako se ugljični monoksid našao u kabini - rekao je odvjetnik Daniel Machover.

Više o samim nalazima rekao je i glavni inspektor Agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća Geraint Herbert. On je rekao kako smatra da su oba muškarca, i Sala i Ibbotson, bili izloženi smrtonosnom plinu prije nego li se avion srušio.

- Kad je u pitanju manja izloženost ugljičnom dioksidu, osobe mogu iskusiti vrtoglavicu i ošamućenost, ali pri većoj izloženosti može nastupiti nesvjestica i smrt. Istraga će se nastaviti, a cilj nam je utvrditi sve moguće načine putem kojih je ugljični monoksid mogao ući u avion ovog tipa - rekao je Herbert i dodao da će rezultati istrage biti poznati tek iduće godine.

Podsjetimo, Sala je dva dana prije nesreće potpisao za velški klub Cardiff City koji je za njega platio za klub rekordnih 15 milijuna funti. U Nantes se vratio kako bi se oprostio s navijačima, ali novi put na Otok bio je koban.

Kontrola leta je kontakt s avionom izgubila 21. siječnja u blizini otoka Guernsey u kanalu La Manche, a službena potraga okončana je tri dana kasnije nakon što je zaključeno da su Sala i Ibbotson vrlo vjerojatno umrli.

No, kasnije pokrenuta privatno financirana potraga za Salom te je njegovo tijelo pronađeno 7. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:59