FASCINANTNA UMJETNINA

JE LI NAPOKON RIJEŠEN MISTERIJ REMEK DJELA IZ 19. STOLJEĆA? ‘Podrijetlo svijeta’ dobilo lice vrijedno 40 milijuna eura!

Podrijetlo svijeta, slavna umjetnina francuskog slikara Gustavea Courbeta (1819. - 1877.), na kojoj je oslikan donji dio ženskog tijela te eksplicitno prikazan spolni organ dosad nepoznate ženske osobe, čini se da ima i svoj gornji dio.

Naime, francuski tjednik Paris Match donosi svjetsku ekskluzivu u kojoj autori tvrde kako je konačno pronađena umjetnina koja bi mogla predstavljati lice modela čiji je donji dio obnaženog tijela 1866. godine vrlo realistično oslikao ovaj poznati francuski umjetnik.

Ovo se ulje na platnu još od 1995. godine čuva u jednom od najprestižnijih i najposjećenijih pariških muzeja d’Orsay. Autor poznatog Courbetova kataloga i jedan od trenutačno najvećih svjetskih stručnjaka za djela ovog umjetnika, Jean-Jacques Fernier, tvrdi kako je riječ o važnom otkriću jer je “Podrijetlo svijeta” konačno dobilo lice.

Slučajni odabir

Potvrdi li se doista autentičnost, jedan bi anonimni zaljubljenik u umjetnost koji je sasvim slučajno došao do slike kupivši je 2010. godine u jednoj pariškoj starinarnici za 1500 eura, mogao na preprodaji zaraditi vrtoglavih 40 milijuna eura.

Prema Paris Matchu, anonimni je zaljubljenik u umjetnost odmah uvidio kako su rubovi rezani te mu se činilo da je slika tek manji dio neke veće umjetnine. Nakon četiri mjeseca istraživanja, upoznao je Jean-Jacquesa Ferniera iz Instituta Gustave-Courbet, koji je potvrdio da bi pronađena slika mogla datirati iz vremena kada je nastalo i “Podrijetlo svijeta”.

No, mnogi su stručnjaci i dalje vrlo skeptični po pitanju ovog otkrića. U Muzeju d’Orsay zasad ne žele komentirati navode Paris Matcha.

Frédérique Thomas-Morin, konzervatorica Muzeja Coubert u Ornansu, rodnom gradu slavnoga umjetnika realizma, izjavila je kako se “Podrijetlo svijeta” oduvijek opisivalo kao umjetnina nepoznate žene na kojoj nisu prikazane ni glava ni noge.

Turski naručitelj

- Jasno je da se i ranije postavljalo pitanje tko je ta žena, no nitko nikada nije spominjao da postoji još jedna slika - istaknula je Frédérique Thomas-Morin.

Dokaže li se autentičnost umjetnine, oslikana žena mogla bi biti Irkinja Jo Hifferman, tadašnja ljubavnica Coubertova američkog suvremenika Jamesa Whistlera, koja je i s Coubertom navodno imala strastvenu ljubavnu aferu. No, Thomas-Morin smatra kako je to malo moguće jer je model na pronađenoj slici brineta, dok je ‘osumnjičena’ Irkinja Jo Hifferman, koja je tih godina bila omiljeni Coubertov model, bila riđokosa.

Sliku je od Couberta naručio turski diplomat Khalil-Bey koji ju je, navodno, zbog eksplicitnog prikaza spolovila, držao sakrivenu iza zavjese u WC-u. Zbog ekplicitnog prikaza nije javno izlagana sve do 1988. godine, a i danas o slici postoje različita razmišljanja. Dok jedni tvrde kako je riječ o remek-djelu, drugi njezin prikaz ocjenjuju vulgarnim i čak pornografskim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:19