VELIKE RAZLIKE

JE LI NJEMAČKA ZAISTA OBEĆANA ZEMLJA ZA STRANCE Iako imaju iste kvalifikacije i rade isti posao, u pravilu zarađuju puno manje od Nijemaca

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.03.2019. u 23:40

Car gear production. Photographed at Volkswagen's Kassel plant, Baunatal, Germany., Image: 359095143, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Science Photo Library / Profimedia, Sciencephoto RM

Volkswagen tvornica, Baunatal, Njemačka

 

Prema analizi njemačke Savezne agencije za rad, o kojoj pišu berlinske dnevne novine Die Welt, prosječna bruto plaća u Njemačkoj za osobe koje rade puno radno vrijeme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. je iznosila 3209 eura mjesečno, prenosi Deutsche Welle.

Zaposlenici koji imaju njemačko državljanstvo pritom su prosječno zarađivali 3294 eura, dok su stranci prosječno zarađivali 2.463 eura, što je razlika od čak 22 posto. No, osim toga i između stranaca postoje razlike.

Najlošije su plaćeni zaposlenici iz zemalja iz kojih posljednjih godina dolazi najviše tražitelja azila (Sirija, Afganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija) - oni prosječno zarađuju 1839 eura mjesečno bruto, piše Deutsche Welle. I te razlike vrijede za sve razine zanimanja - pomoćne radnike, kvalificirane radnike, specijaliste i stručnjake.

Kao pomoćni radnici Nijemci zarađuju prosječno 2313 eura bruto, stranci kao pomoćni radnici zarađuju prosječno 1918 eura bruto, dok stranci iz osam zemalja iz kojih dolazi najviše tražitelja azila kao pomoćni radnici zarađuju prosječno 1647 eura bruto. Jaz se vidi i kod stručnjaka (akademski obrazovanih i drugih visoko kvalificiranih osoba): Nijemci zarađuju prosječno mjesečno 5333 eura bruto, stranci 4960 eura bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem tražitelja azila 4394 eura bruto.

Razlike se uočavaju i kad Nijemci i stranci s istom kvalifikacijom obavljaju isti posao. Najmanja razlika između Nijemaca i stranaca je na poslovima koji su najlošije plaćeni. Kad su u pitanju čistači i čistačice Nijemci zarađuju 1.765 eura bruto, stranci 1.761 euro bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem tražitelja azila 1.655 eura bruto.

Na kraju, analiza pokazuje da u Njemačkoj, gledano u apsolutnim brojkama, i ne manjka toliko radne snage. Naime, u prošloj godini je bilo prosječno 796.000 nepopunjenih radnih mjesta, dok je nezaposlenih bilo prosječno 2.300.000, dakle tri puta više. Pritom su kao nezaposlene vođene samo one osobe koje su odmah mogle preuzeti posao, dakle nisu bile bolesne ili na nekoj prekvalifikaciji. Ukupno je pak posao u 2018. u Njemačkoj tražilo prosječno 4.400.000 osoba.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo