COVID-19

JE LI OTKRIVEN PRVI EUROPLJANIN KOJI SE ZARAZIO KORONAVIRUSOM? Navodno je riječ o mladom njemačkom poduzetniku koji je simptome razvio 24. siječnja

 
Prizori iz Njemačke, Kine, Južne Koreje i Irana
 AFP / Anadolu Agency / dpa Picture-Alliance

Mlađi muškarac iz Njemačke (33) mogao bi biti prvi Europljanin koji se zarazio koronavirusom, to jest Covidom-19, te ga dalje prenio, piše Guardian pozivajući se na tekst talijanskih novina il Corriere della Sera.

Talijani se pak pozivaju na pismo koje su njemački stručnjaci objavili u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine.

Kako navode njemački liječnici u tom pismu, "inače zdravi 33-godišnji njemački poduzetnik osjetio je bol u grlu, malaksalost i bol u mišićima te je dobio vrućicu 24. siječnja ove godine". Idućeg dana imao je temperaturu od 39,1 stupnjeva Celzijevih, a počeo je i kašljati. No, počeo se osjećati bolje već idućeg dana te se vratio na posao 27. siječnja'

Kako dalje pišu njemački liječnici, taj je muškarac 20. i 21. siječnja, prije pojave bilo kakvih simptoma, bio na nizu sastanaka pokraj Münchena sa svojom poslovnom partnericom iz Kine. Ona je pak bila u Njemačkoj između 19. i 22. siječnja.

- Tijekom boravka u Njemačkoj ona nije pokazivala simptome zaraze, ali je počela pokazivati simptome na povratnom letu u Kinu. Tamo se testirala, a njen nalaz je 26. siječnja bio pozitivan na virus Covid-19 - kažu liječnici.

Ta je žena odmah obavijestila svoju kompaniju o tome da je zaražena, nakon čega su locirani i svi njeni kontakti, pa tako i poduzetnik iz Njemačke koji je odmah poslan u bolnicu u Münchenu na testiranje.

Već 28. siječnja tri nova zaposlenika kompanije u Njemačkoj bila su pozitivna na Covid-19, ali do danas nitko do njih nije razvio teži oblik bolesti.

- Čini se da se zaraza proširila tijekom perioda inkubacije kod prve pacijentice iz Kine, u čijem je slučaju bolest bila kratka - kažu njemački liječnici.

Raste broj zaraženih u Njemačkoj

I dok se traže prvi pacijenti, u Europi i Sjedinjenim Državama pak raste broj zaraženih od koronavirusa, a Švicarska i Irak bilježe prve smrtne slučajeve izazvane virusom službenog naziva Covid-19, javljaju u četvrtak agencije.

Uz 58 slučajeva zaraze koronavirusom, Švicarska je objavila i prvi smrtni slučaj, a radi se o 74-godišnjoj ženi s kroničnom bolešću koja se od utorka nalazila u bolnici u Lausanneu, u kantonu Vaud.

Grčka javlja da je broj zaraženih koronavirusom porastao na 10, a radi se o osobi koja je nedavno boravila u Izraelu i Egiptu na vjerskom hodočašću. Grčka je dan ranije na 48 sati zatvorila škole i zabranila javna okupljanja u tri okruga na zapadu zemlje.

Njemačka je izvijestila o 109 novih slučajeva zaraze koronavirusom u samo jednom danu čime te je sveukupni broj oboljelih skočio na 349. Najviše, sa 175 slučajeva, je pogođena pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija.

U SAD-u su od koronavirusa preminule još dvije osobe te se broj smrtnih slučajeva popeo na 11, a Zastupnički dom je odlučio u borbi protiv epidemije izdvojiti 8,3 milijarde dolara. Jedna od preminulih osoba je iz Sacramenta, u Kaliforniji, i to je prvi smrtni slučaj izvan savezne države Washington. Sveukupno, SAD bilježi 100 slučajeva zaraze koronavirusom.

Prema najnovijim podacima, broj zaraženih u svijetu se popeo na više od 96.000, s 3300 preminulih u 84 zemlje.

Iran zatvorio sve škole i sveučilišta

Južnokorejske vlasti objavile su u četvrtak 467 novih slučajeva koronavirusa, čime se ukupan broj zaraženih u Južnoj Koreji popeo na 6.088, što je najviše izvan Kine. Potvrđena su i ti nova smrtna slučaja čime je ukupan broj umrlih 35 objavili su Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Irak je zabilježio tri smrti izazvane novim koronavirusom u samo jednom danu, u srijedu, što su prve smrti u toj zemlji koja graniči s Iranom, jednom od najteže pogođenih zemalja u kojoj je prema službeni podacima umrlo gotovo 100 osoba. Bagdad je objavio 35 slučajeva zaraze zadnjih dana. No u srijedu je epidemija Covid-19 odnijela živote u toj državi od 40 milijuna stanovnika u kojoj vlada kronična nestašica medicinskih potrepština, lijekova i bolnica.

Još je dramatičnije stanje u susjednom Iranu u kojem je broj zaraženih porastao za 591 te je sada ukupno 3513 zaraženih osoba u toj državi. Broj smrtnih slučajeva porastao je za 15, što znači da ih je sada ukupno 107. Vlasti su zbog epidemije odlučile zatvoriti sve škole i sva sveučilišta od 20. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:28