UDARAC NA SLOBODU I PRORAČUNE

JE LI OVO KRAJ LEGALNE MARIHUANE U TRUMPOVOJ AMERICI? Ministar pravosuđa ukinuo Obaminu regulativu, savezni agenti ponovno smiju provoditi racije

Jeff Sessions (u krugu)
 Profimedia

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions ukinuo je Obaminu regulativu koja je omogućila legalnu prodaju marihuane u pojedinim saveznim državama, javlja AP.

Bivši predsjednik Barack Obama zabranio je saveznim agencijama ometanje prodaje marihuane u saveznim državama gdje su one legalizirane. Iako je proizvodnja i prodaja ostala ilegalna na razini cijelog SAD-a, Obamina zabrana efektivno je omogućila pojedinim državama da same odlučuju žele li ili ne žele dopustiti prodaju medicinske ili rekreativne marihuane na svojem teritoriju.

Rekreativno korištenje marihuane legaliziralo je ukupno devet saveznih država: Aljaska, Kalifornija, Kolorado, Maine, Massachusetts, Nevada, Oregon i Washington. Trenutno nije jasno što ukidanje Obamine regulative znači po proizvodnju, prodaju i posjedovanje marihuane u tim saveznim državama. Od poreza na prodaju marihuane očekivalo se oko milijarda dolara prihoda u državni proračun samo u Kaliforniji.

- Pri odlučivanju koje aktivnosti vezane uz marihuanu treba procesuirati, tužitelji bi se trebali držati definiranih smjernica kojima se vode sve savezne tužbe, stoji u Sessionsovoj uputi saveznim agencijama.

Sessions se smjesta našao pod napadom republikanskog senatora Coryja Gardnera iz Kolorada, gdje je marihuana legalna od 2012.

- Ministarstvo pravosuđa je pogazilo volju glasača u Koloradu i drugim državama, kazao je Gardner i dodao da je Sessions time pogazio ono što je mu je rekao prije nego što je u Senatu potvrđen za ministra.

- Spreman sam poduzeti sve potrebne korake kako bi se borio protiv ovog koraka, pa i zaustaviti potvrđivanje nominacija za ministarstvo pravosuđa, rekao je Gardner.

Sessions je prethodno usporedio marihuanu s heroinom i okrivio ju za porast nasilja u Americi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:28