NAPETOSTI U HONG KONGU

JE LI PRIJEĐENA CRVENA LINIJA? Iz Pekinga poručuju da ih ultraradikali sada namjerno izazivaju

 REUTERS

Hong Kong se priprema za nove masovne prosvjede tijekom vikenda, dok Kina gomila vojsku prekoputa, kod Shenzhena. Jedna od opcija je da Kina vojno intervenira, zaprijetio je jučer Global Times, kineski list na engleskom pod kontrolom vlasti u Pekingu.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je kineskog predsjednika Xija Jinpinga da se sretne s prosvjednicima, što bi prema njegovom uvjerenju riješilo krizu. Trump je ponovio kako želi da Kina “humano riješi problem”.

“Zabrinut sam, ne želim vidjeti nasilne sukobe”, rekao je američki predsjednik Trump u govoru u Morristownu u New Jerseyju. “Ako Xi sjedne s prosvjednicima, s grupom predstavnika prosvjednika, kladim se da će on to riješiti u 15 minuta”, rekao je američki predsjednik.

Distancirani zapad

Ako Hong Kong nije u stanju sam uspostaviti vladavinu zakona nego se prosvjedi intenziviraju, to je imperativ za središnju vlast Kine da poduzme direktnu akciju, baziranu na Temeljnom zakonu Hong Konga, objavio je Global Times. Prema Temeljnom zakonu, Hong Kong uživa izvjesnu autonomiju, ali kao sastavni dio Narodne republike Kine.

Zapadne sile upadljivo se trude poručiti kako priznaju da je Hong Kong kineski teritorij i suzdržavaju se od izjava koje bi mogle naljutiti Peking. Ultra radikali namjerno izazivaju kinesku “crvenu liniju” u pokušaju da unište ustavni poredak i otvore put za “revoluciju boja”, ocijenio je kineski list na engleskom People’s Daily. A crvena linija je, kako je to Xi Jinping izjavio na proslavi 20. obljetnice povratka Hong Konga Kini, pokušaj ugrožavanja nacionalnog suvereniteta i sigurnosti, izazivanje vlasti središnje Kine ili korištenje Hong Konga za infiltraciju i sabotažu protiv ostatka Kine.

Prijetnja silom

Prosvjedi u toj donedavnoj britanskoj koloniji krenuli su u ožujku, a eskalirali 9. lipnja zbog zakona koji predviđa izručenje osumnjičenika Kini. U masovnim, nerijetko nasilnim demonstracijama, građani Hong Konga traže još očuvanje slobode govora i neovisnosti sudstva, te da se svi uhićeni u demonstracijama puste bez optužbi. Stotine pripadnika kineske specijalne policije u četvrtak je sudjelovalo na vježbi na stadionu u Shenzhenu, dan nakon što je Washington poslao poruku da je SAD “duboko zabrinut” zbog kretanja kineskih snaga, prenosi Reuters. Policijska vježba i gomilanje oklopljenih borbenih vozila uz luku u Shenzhenu potiče zabrinutost da bi Peking te snage mogao poslati u Hong Kong kako bi silom slomio demonstracije.

Tragovi terorizma

Peking nije odlučio intervenirati silom kako bi suzbio pobunu u Hong Kongu, ali o toj mogućnosti očigledno razmišlja, objavio je kineski list na engleskom Global Times u jučerašnjem izdanju. No ako kineska vojska uđe u Hong Kong, to neće biti repriza političkog incidenta od 4. lipnja 1989., piše list, aludirajući na pokolj na Tianmenu, središnjem trgu u Pekingu, gdje je vojska ugušila u krvi studentske demonstracije.

Kineski veleposlanik u Londonu Liu Xiaoming upozorio je da bi Peking mogao iskoristiti vojsku za gušenje prosvjeda u Hong Kongu, ako se situacija nastavi pogoršavati, s obzirom na to da neki prosvjednici prema njegovim riječima pokazuju “znakove terorizma”. Centralna vlast neće samo sjediti i gledati, zaprijetio je kineski veleposlanik, niti će dopustiti nekolicini prosvjednika da gurnu Hong Kong “u opasnu provaliju”. Hong Kong ima specijalni status unutar Kine, po kojem vlasti Hong Konga mogu pozvati kinesku vojsku da im pomogne u održavanju reda i mira.

748 uhićenih

Deset tjedana od sukoba između policije i prosvjednika, Hong Kong je potonuo u najtežu krizu od britanske predaje svoje nekadašnje kolonije Kinezima 1997., ocjenjuje Reuters. Ujedno su nemiri u Hong Kongu najveći izazov kineskom predsjedniku Xiju u sedam godina njegove vladavine. Hongkonški Front za građanska ljuska prava (The Civil Human Rights Front), koji je organizirao prosvjede s milijun sudionika u lipnju, novi prosvjed najavio je za nedjelju.

Prosvjednici su ovog tjedna bili okupirali zračnu luku, jednu od najprometnijih na svijetu, tako da je moralo biti otkazano preko 1000 letova. U četvrtak se zračni promet normalizirao. U srijedu je uhićeno još 17 demonstranata, čime se ukupni broj uhićenih u ova dva i pol mjeseca popeo na 748, objavila je hongkonška policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:38