BORBA ZA VLAST

JE LI ŠEŠELJ BIO UMIJEŠAN U UBOJSTVO ZORANA ĐINĐIĆA? Član zemunskog klana u svome iskazu žestoko optužuju srpskog radikala

Radical party leader Vojislav Seselj, second placed at Serbia's presidential elections, gestures during a news conference in Belgrade September 23. The presidential battle between ultranationalist Seselj and Zoran Lilic, candidate of ruling Socialist party, is headed for a run-off on October 5 since no candidate appeared likely to have achieved more than 50 percent in first round. - RTXH95T
 © STR New / Reuters

Je li lider radikala Vojislav Šešelj bio umiješan u ubojstvo Zorana Đinđića, i danas je još otvoreno pitanje, navodi se u srpskom Blicu.

Istraga protiv Šešelja zaustavljena je još 2004. zbog nedostatka dokaza, no otada su se pojavili novi dokazi: svjedočenja Dejana Milenkovića Bagzija, Miloša Simovića i Zorana Vukojevića koja su prihvaćena kao vjerodostojna u presudi za ubojstvo Zorana Đinđića.

Šešelj je bio obuhvaćen istragom za ubojstvo Đinđića i policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu, ali nije se našao na optužnici na kojoj su bila 44 imena. Predao se Haagu 23.2. 2003., dva dana poslije pokušaja ubojstva Đinđića. Premijer je ubijen 12. ožujka 2003., a srpski istražitelji u Haagu su ispitali Šešelja. Bilo je najavljeno da će to učiniti i kad se vrati u Beograd, ali to se nije dogodilo. Uhapšeni Dejan Milenković Bagzi, međutim, detaljno je svjedočio o Šešelju navodeći da su se “zemunci” s liderom radikala vidjeli do šest puta.

- Poslije donošenja odluke da ubiju Đinđića, oni kontaktiraju sa Šešeljem da mu pomognu da dođe na vlast. Šešelj je ostavio Dragana Todorovića, člana SRS-a, kao vezu, rekao je da je Nikolić mekan i da njega i Vučića neće uvlačiti u to - svjedočio je Milenković. Miloš Simović, koji je bio treći u hijerarhiji zemunskog klana, iza Spasojevića i Lukovića, u iskazu nakon hapšenja 2010. tvrdio je da je Šešelj tražio od Spasojevića da ubije Đinđića. O Šešelju je prije nego što je zaustavljena istraga govorio i svjedok suradnik, sada pokojni Zoran Vukojević Vuk.

- Šešelj je tražio da ubiju Đinđića i Gašu Kneževića - rekao je Vukojević na suđenju za ubojstvo premijera. U policijskom izvještaju iz 2003. piše da je Šešelj primao novac od Spasojevića te gdje se viđao sa “zemuncima”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:14