PRIJELOMNI TRENUTAK

JE LI UBOJICA U IZOPAČENOM MANIFESTU PRONAŠAO MOTIV ZA NAPAD? Dok je boravio u Francuskoj opisuje 'prokleto' mjesto: 'U ljutnji sam napustio grad'

 
 Reuters

Australac Brenton Tarrant (28), počinitelj terorističkog napada na dvije džamije u Novom Zelandu u kojem je ubijeno najmanje 49 osoba, u svom je izopačenom manifestu "Velika zamjena" na 74 stranice opisao da se za napad počeo pripremati nakon što je prije dvije godine posjetio Francusku, otkriva The Sun.

Tijekom boravka u Francuskoj jedno je mjesto na istoku države opisao kao "prokleto". "U svakom francuskom gradu, u svakom francuskom mjestu prisutni su osvajači. Bez obzira na to gdje sam putovao, koliko je mjesto bilo malo ili ruralno, osvajači su bili tamo. Na svakog Francuza i Francuskinju dolazi dvostruki broj osvajača. Bilo mi je dosta, i u ljutnji sam napustio grad, odbijajući ostati u tom prokletom mjestu. Krenuo sam prema sljedećem mjestu", napisao je.

Tarrant je Francusku posjetio tijekom sedmogodišnje turneje po Europi, jugoistočnoj i istočnoj Aziji koja je počela 2011. godine. Prije nego što se otisnuo na putovanje, Australac je dvije godine radio kao osobni trener u fitness centru Big River Gym. Voditeljica teretane Tracey Gray rekla je za ABC da je bio jako discipliniran, držao se zdrave prehrane i strogog režima vježbanja. "Sudjelovao je u programu besplatne fizičke aktivnosti za siromašniju djecu u zajednici i to ga je jako veselilo", rekla je Gray.

Tarrant je 2011. dao otkaz u fitness centru Big River Gym kako bi putovao svijetom. Na svojim je putovanjima posjetio Pakistan i Sjevernu Koreju, gdje se s grupom turista fotografirao ispred spomenika Samjiyon Grand Monument. Postoje informacije da je nešto novca zaradio od Bitconnecta, kriptovalute nalik BitCoinu, te da je njome platio putovanja. Neki vjeruju da je tijekom upravo tih putovanja postao radikalan. "Sve te godine u inozemstvu su ga jamačno promijenile", rekla je Gray.

Australčeva se obitelj još uvijek ne može pomiriti s činjenicom da je "pristojan i dobro odgojen" mladić postao masovni ubojica. Na jednoj se obiteljskoj fotografiji može vidjeti kako kao beba pozira sa svojim roditeljima i sestrom. Na toj ga fotografiji otac drži u naručju, a on se smije.

Podsjećamo, Tarrant je u manifestu napisao da ga je inspirirao Anders Breivik, norveški terorist koji je 2011. godine u Oslu i na otoku Utøyji ubio 69 osoba. U manifestu je naveo da se želi osvetiti za "tisuće života Europljana koje su odnijeli teroristički napadi". Osim toga, pohvalio se da je koristio vatreno oružje kako bi mogao utjecati na politiku Sjedinjenih Američkih Država. Nadao se, piše, da će stvoriti konflikt između onih koji zagovaraju posjedovanje oružja i onih koji su protiv. Cilj mu je bio isprovocirati građanski rat i balkanizaciju SAD-a.

"Moji su roditelji podrijetlom Škoti, Irci i Englezi. Imao sam uobičajeno djetinjstvo bez većih problema. Ja sam obični bijelac iz obične obitelji koji se odlučio zauzeti stav kako bi osigurao budućnost za svoje ljude", napisao je Tarrant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:03