MASAKR U PARIZU

JEDAN NAPADAČ PROŠAO KROZ RH Registrirali ga u Opatovcu MEĐU ŽRTVAMA I MILKO JOZIĆ Stradao belgijski državljanin hrvatskog podrijetla

 SIPA/CROPIX

>>> NOVO 5:43 Francuska policija identificirala je jednog od napadača samoubojica, utvrdivši da je riječ o Omaru Ismailu Mostefaiju, francuskom državljaninu iz Courcouronnesa, južnog predgrađa Pariza, objavili su francuski mediji. Smatra se da je on jedan od trojice bombaša samoubojica koji su upali u koncertnu dvoranu Bataclan i ubili najmanje 89 ljudi.

Francuski istražitelji kazali su da je Mostefai identificiran pomoću otiska prsta. Smatra se da je Mostefai proveo nekoliko mjeseci u Siriji tijekom zime 2013./2014. Rođen je 21. studenog 1985. godine i ima dva brata i dvije sestre. Sumnja se da je jedan od njegove braće drugi napadač u Bataclanu, no istražitelji to još nisu potvrditi, pišu mediji.

Policija je uhitila oca i jednog njegovog brata te im pretražila kuće. Uhićeni brat tvrdi da s Omarom Ismailom nije komunicirao nekoliko godina i dodaje da je osobno šokiran događajima u Parizu.

4:23 Grčki dužnosnici kategorički opovrgavaju izvješća da je i drugi pariški napadač došao u Europu preko Grčke pretvarajući se da je izbjeglica. Kako piše Guardian, u slučaju prvog napadača, koji je kasnije registriran i u hrvatskom prihvatnom centru u Opatovcu, Grci su od Francuza dobili konkretan serijski broj putovnice koji se poklapao s podacima koje su oni imali u svojoj bazi podataka. U slučaju drugog napadača nisu dobili nikakve konkretne podatke na temelju kojih bi mogli utvrditi je li ta osoba registrirana zajedno s izbjeglicama.

3:18 Više desetaka sirijskih pobunjeničkih skupina u subotu je snažno osudilo napade Islamske države u Parizu kao napade "protiv ljudskih vrijednosti", objavili su u zajedničkom internetskom priopćenju. Istovremeno su sirijski aktivisti, izbjeglice i civili u ratom razorenoj zemlji izrazili solidarnost s Francuskom u objavama na društvenim mrežama.

Četrdeset i devet oružanih frakcija u Siriji, uključujući moćna pobunjenička skupina Jaish al-Islam, najoštrije je osudilo napade u Parizu u kojima je poginulo najmanje 129 ljudi. "Saznali smo danas, uz veliki šok i osudu, o terorističkim napadima na civile u gradu Parizu", navodi se u zajedničkom priopćenju. Akcije Islamske države nazvane su u priopćenju "kriminalnim napadima protivnim (islamskim) zakonima i ljudskim vrijednostima".

Većina pobunjeničkih skupina u Siriji žestoko se protivi režimu predsjednika Bašara al-Asada kao i Islamskoj državi. "Taj terorizam se ne razlikuje od terorizma kojem je sirijski narod izložen svakoga dana u proteklih pet godina", navode skupine. Obećali su da će nastaviti "borbu protiv terorizma" i pozvali međunarodnu zajednicu na rješavanje uzroka ekstremizma u Siriji. "Stvarna žrtva Asadovog režima i njegovih terorističkih organizacija je cijeli svijet, a ne samo sirijski narod", navodi se u priopćenju.

U međuvremenu, Sirijci diljem svijeta izrazili su preko interneta solidarnost s Parižanima. U sukobima u Siriji je od ožujka 2011. ubijeno više od 250.000 ljudi.

2:13 Francuska policija u subotu navečer privela je oca i brata jednog od napadača povezanog s nizom terorističkih napada u Parizu i pretražila njihove kuće, kazao je izvor blizak istrazi za AFP. Tijelo 29-godišnjeg francuskog državljanina pronađeno je i identificirano u dvorani Bataclan gdje je u petak navečer ubijeno 89 ljudi kada su tri naoružane osobe otvorile vatru na posjetitelje koncerta. Istražitelji također pretražuju domove prijatelja i rođaka francuskog državljana, kazao je drugi izvor blizak istrazi.

Kuća napadačevog oca nalazi se u malom mjestu Romilly-sur-Seine, 130 kilometara istočno od Pariza, a kuća njegova brata južno od Pariza u regiji Essonne. Brata, koji ima 34 godine, kontaktirala je policija na njegovu vlastitu inicijativu, te je potom odveden u pritvor. Francuz koji je sudjelovao u napadu bio je otprije poznat policiji zbog bliskosti s radikalnim islamom, no nikada nije bio povezan s istragama vezanim za terorizam, kazao je ranije u subotu pariški tužitelj Francois Molins. Napadač je identificiran pomoću otiska prsta.

1:27 U terorističkim napadima u petak u Parizu ozlijeđeno je četvero državljana Srbije, ali nitko od njih nije životno ugrožen, izjavio je za Radioteleviziju Srbije srpski veleposlanik u Francuskoj Rajko Ristić, dok pojedini beogradski mediji tvrde da o jednoj ženi od trenutka napada nema informacija.

00:46 Dvije žrtve terorističkog napada koji se u petak dogodio u Parizu su Meksikanke s dvojnim državljanstvom, objavilo je u subotu meksičko ministarstvo vanjskih poslova, koje je priopćilo da je jedna žena također imala španjolsku putovnicu, a druga dvojno meksičko-američko državljanstvo. Govoreći na lokalnoj televiziji, veleposlanik Meksika u Francuskoj Agustin Garcia-Lopez kazao je da je riječ o mladim ženama, ali da vlada za sada ne želi komentirati njihov identitet.

Jedan meksički dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, kazao je da je vlasnica američke putovnice već identificirana u Sjedinjenim Američkim Državama kao studentica iz Kalifornije Nohemi Gonzalez. Druga žena rođena je u Meksiku, kazao je. Treći meksički državljanin s dvojnim meksičko-austrijskim državljanstvom, koji je u napadu ozlijeđen, uspješno je operiran i oporavlja se, objavilo je ministarstvo.

00:00 - Francuska policija privela je članove obitelji jednog od napadača. Tamošnji analitičari tvrde da u toj državi trenutačno živi oko 3800 radikalnih islamista. A Savjet za koordinaciju rada naših sigurnosno-obavještajnih agencija sastao se u subotu kako bi se dodatno uskladile sve zaštitne aktivnosti koje se poduzimaju, doznaje Jutarnji. "Odmah nakon napada u Parizu sigurnosno-obavještajne i redarstvene službe podigle su razinu pripravnosti i koriste sve mogućnosti kojima raspolažu da očuvaju nacionalnu i sigurnost građana. Ovo nije prvi teroristički napad tzv. Islamske države u Europi i hrvatske službe prate i ozbiljno prilaze svim mogućim prijetnjama hrvatskoj sigurnosti i sigurnosti naših saveznika i partnera. Iako se teroristički napadi, unatoč svim naporima čak i najrazvijenijih službi, događaju, hrvatski građani mogu biti mirni jer hrvatske službe bez prestanka rade na prevenciji svake moguće terorističke prijetnje", poručili su.

23:05 - Ista putovnica koja je nađena u Parizu kod jednog od napadača registrirana je i u Opatovcu, potvrđeno je Jutarnjem. Ako putovnica nije krivotvorena, ta osoba prošla je sve procedure kao i svaki drugi migrant. Nikad prije nije bio registriran, nije imao nikakv prethodni dosje. Hrvatske službe još nemaju potvrdu da se doista radi o napadaču koji je bio na mjestu terorističkog napada u Francuskoj niti da je ta osoba uistinu teorist. Neslužbeni izvori tvrde da je Hrvatska u njegovom slučaju napravila sve što treba: uzeti su otisci, slikan je i registriran. Da je imao bilo kakav dosje bio bi vraćen odmah, ovako je propušten dalje za Mađarsku.

23:01 - Dan nakon strašnog napada na Pariz postavljaju se dva ključna pitanja: prvo, kako su Francuskoj opet promakli napadači, kao i u slučaju udara na časopis Charlie Hebdo. Drugo je pak koje će mjere francuske vlasti pokrenuti kako bi osigurale da se nešto slično ne dogodi, recimo, za dva tjedna kad počinje svjetski summit o klimi u Parizu ili tijekom Europskog prvenstva u nogometu iduće godine. KOMPLETNI KOMENTAR JUTARNJEG PROČITAJTE OVDJE.

22:50 - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na svom je službenom Facebook profilu objavila fotografiju s Pantovčaka, gdje su zajedno učvršćene francuska i hrvatska zastava, a i zapaljene su svijeće u čast žrtava uz natpis 'Liberté, égalité, fraternité'.

22:30 Među 129 poginulih, koliko ih je po posljednjim podacima bilo u terorističkim napadima u Parizu, ima i stranih državljana, čiji je privremeni popis objavio AFP. Po različitim izvorima dosad je potvrđeno da su među ubijenima najmanje dvoje belgijskih državljana. Jedan od poginulih je Milko Jozic (47), inženjer koji bi po imenu mogao biti hrvatskog porijekla. Također, španjolski državljanin Alberto Gonzalez Garrido (29), jedan portugalski državljanin (63), dvoje rumunjskih državljana, britanski državljanin, dvije mlade Tunižanke, čileanska državljanka, navodno nećaka čileanskog veleposlanika u Parizu Ricarda Nuneza, dvoje alžirskih državljana u dobi od 40 i 29 godina, američka studentica Nohemi Gonzalez (20)... Izvor iz švedske diplomacije spominje mogućnost da je ubijen jedan švedski državljanin, a još jedan je možda ranjen, dok je brazilska predsjednica Dilma Rousseff izjavila da su ranjene dvije brazilske državljanke, od kojih je jedna još u bolnici.

22:05 - U Zagrebu su i fontane obasjane bojama francuske zastave, a u Puli dizalice brodogradilišta Uljanik.

21:45 - Svih osam napadača u Parizu nosilo je iste prsluke s eksplozivom TATP, koji je zbog svojeg kemijskog sastava nazvan 'Majkom Sotone'. Identični prsluci korišteni su i u terorističkim napadima na London 2005.

21:30 - Najmanje dvoje belgijskih državljana izgubilo je živote u petak navečer u terorističkim napadima u Parizu, među njima i Milko Jozić, koji bi po imenu i prezimenu mogao biti hrvatskog podrijetla. Belgijski mediji javljaju da su Milko Jozic (47) i njegova partnerica Elif Dogan, oboje iz Liegea, izgubili živote u Parizu. Oni su se prije četiri mjeseca preselili u Pariz i živjeli su u ulici u kojoj se nalazi koncertna dvorana Bataclan, poprište najvećeg od šest usklađenih terorističkih napada u petak navečer u Parizu. Vijest o njihovoj pogibiji potvrdila je za agenciju Belga Milkova bivša supruga Ingrid, s kojom ima kćer Laureline. Milko Jozic, po zanimanju inženjer, trebao je u subotu ujutro otputovati u Kinu, kamo je često odlazio zbog posla. Njegova partnerica Elif Dogan imala je u subotu zakazan sastanak, na kojem se nije pojavila. Bivša supruga Ingrid i kći Laureline pokušavale su cijelo vrijeme od petka navečer stupiti s njima u kontakt, sve dok nisu u subotu poslijepodne dobili potvrdu o njihovoj pogibiji, javljaju belgijski mediji.

21:20 - Vremenski tijek napada u Parizu kako ga je iznio tužitelj Molins:

21.20 sati - Bombaš samoubojica aktivira eksplozivni pojas pokraj ulaza na stadion Stade de France u sjevernom predgrađu Saint-Denisu, gdje se igrala nogometna utakmica između Francuske i Njemačke. U svečanoj loži stadiona utakmicu su gledali francuski predsjednik i njemački ministar vanjskih poslova. Poginuli su bombaš i prolaznik.

21.25 - U desetoj pariškoj četvrti, na raskrižju ulica Bichat i Alibert, napadači pucaju na goste bara "Le Carillon" i restorana "Petit Cambodge". Ubijeno je 15 ljudi, teško ranjeno najmanje deset.

21.30 - Ispred Stade de Francea drugi napadač aktivira eksplozivni pojas. Ubio je jedino sebe.

21.32 - Napadači otvaraju vatru ispred bara "A La Bonne Biere" u 11. četvrti. Ubijeno je pet ljudi, teško ranjeno osam.

21.36 - Napadači ubijaju 19 ljudi na terasi restorana "La Belle Equipe" u obližnoj ulici Charonne. Devet ljudi je teško ranjeno.

Oko 21.40 - Bombaš samoubojica ubija sebe i teško ranjava jednu osobu ispred restorana "Le Comptoir Voltaire" na Voltaireovom bulevaru, također u 11. četvrti.

21.40 - Nekoliko napadača izlazi iz automobila ispred koncertne dvorane Bataclan i ulaze u nju za vrijeme koncerta grupe Eagles of Death Metal. Nasumično pucaju po publici. Ubili su 89 ljudi, ranili mnoge.

21.53 - Treći bombaš samoubojica se raznio pred stadionom.

00.20 - Specijalne snage upadaju u dvoranu Bataclan i oslobađaju taoce. Tri napadača ubijena su. Jednog su upucali specijalci, a dvojica su se raznijela eksplozivom.

20:30 - Istražitelji su potvrdili da je među ubijenima i Belgijac hrvatskog podrijetla Milko Jozić, koji je nekad živio u belgijskom Liegeu.

19:30 - Natpis "Zagreb for Paris", u bojama francuske zastave, postavljen je na zapadnom pročelju zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, u znak solidarnosti sa žrtvama terorističkog napada i stanovnicima Pariza. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je kako je u ime Zagrepčana i svoje osobno izrazio sućut gradonačelnici Pariza Anne Hidalgo te dao potporu u borbi protiv takvih činova agresije. "Grad Zagreb, u znak solidarnosti s Gradom svjetlosti obasjat će svoje fontane bojama francuske zastave, a Muzej suvremene umjetnosti 'obojit' će svoje pročelje u boje francuske zastave, uz natpis 'Zagreb for Paris'. Na taj simboličan način, izražavamo suosjećanje se s obiteljima žrtava i svim Parižanima. Trenuci poput ovih podsjećaju nas na važnost zajedništva, međusobnog razumijevanja i potpore u borbi protiv terorizma", poručio je Bandić, koji je večeras i osobno došao u MSU iz kojeg poručuju: Liberté, égalité, fraternité pour toujours!

18:45 - Pariški tužitelj Francois Mulins obratio se medijima: Ubijeno je 129 ljudi, 352 osobe su ozlijeđene, od toga 99 kritično. Čak 89 ljudi ubijeno je u koncertnoj dvorani Bataclan. Napadači su, dok su ubijali, slavili Irak i Siriju, čini se da su bile tri terorističke ekipe. Francuske vlasti imale su dosje jednog od napadača iz Bataclana, a osoba koja je unajmila automobil koji je korišten u napadima zaustavljena je i uhićena kod belgijske granice.

18:45 - Počela su se objavljivati imena ljudi koji su ubijeni noćas u Parizu. Tako su smrtno stradali Djamila Houd (41), Francuskinja, Thomas Ayad (34), Francuz, oboje ubijeni u dvorani Bataclan, baš kao i pravnik Valentin Ribet, čije je ime prvo objavljeno. Među žrtvama su i državljani Belgije, Portugala i Švedske, ali njihova imena još nisu objelodanjena.

18:05 - Čelnici svih zemalja Europske unije u zajedničkoj su izjavi pozvala sve građane Europe da u ponedjeljak, točno u podne, gdje god se nalazili, zastanu na trenutak i održe minutu šutnje za sve stradale u strašnom napadu u Parizu.

17:33 Informacija kako postoji navodna povezanost osobe crnogorskog podrijetla s terorističkim napadima u Parizu je potpuna i zlonamjerna špekulacija, rekao je u subotu podgoričkoj agenciji MINA izvor iz crnogorske vlade. Njemačke vlasti ispituju je li muškarac uhićen 5. studenoga zbog krijumčarenja oružja možda povezan s napadima u Parizu, javili su mediji. Bavarski radio Bayerischer Rundfunk izvijestio je o ranijem uhićenju 51-godišnjaka V.V. iz Crne Gore kod koga je zaplijenjeno oružje i za koga se sumnja da je išao u Pariz.Bavarske sigurnosne službe su na putu Salzburg–Muenchen, još 5. studenoga uhitile crnogorskog državljanina u čijem su golfu crnogorskih registarskih oznaka, pronašli nekoliko pištolja, revolver, automatsku pušku i nekoliko kilograma eksploziva TNT i streljivo. Pedesetjednogodišnji Podgoričanin V.V. nije islamske vjeroispovjesti i nema informacija da bi mogao biti povezan s terorističkim napadom u Parizu, potvrdili su iz crnogorske policije.

17:20 - Reuters je upravo objavio kako je grčki zamjenik ministra policije izjavio da je napadač kraj kojega je pronađena sirijska putovnica 3. listopada registriran na grčkom otoku Lerosu i da je u Europu stigao kao dio migrantskog i izbjegličkog vala!

17:18 - Policija je objavila da je napad u Parizu izvela 'samostalna teroristička ćelija koja je došla iz Sirije'. U Bruxellesu je u tijeku velika policijska akcija, uhićen je jedan muškarac, pretraženo je nekoliko kuća i stanova, a povod akcije, vjeruju francuski mediji, jest saznanje da su napadači jedno vrijeme živjeli u glavnom gradu Belgije.

16:43 - Nizozemske vlasti zaustavile su polijetanje zrakoplova tvrtke Air France/KLM s amsterdamskog aerodroma nakon što je putem Twittera primljena prijeteća poruka. Avion je trebao poletjeti oko 13.45 sati, a sigurnosne snage sat vremena detaljno su ga pretraživale.

16:33 - Imenovana je prva žrtva strašnog masakra : London School of Economics potvrdila je da je Valentin Ribet, francuski student prava koji je diplomirao 2014. ubijen u Parizu.

16:27 - U subotu ujutro policijski je izvor agenciji France presse rekao da su napadači samoubojice bili "muškarci vični ratovanju i savršeno uvježbani", a očevici su ih opisali kao "dosta mlade i ljude sigurne u sebe".Pitanje njihove obuke i evenutalnog boravka u zoni džihada, napose u Siriji, "brzo se nametnulo" u istrazi, rekli su policijski izvori.

----------------------------

15:47 Francuska televizija TF1 izvijestila je da je policija identificirala još dvojicu napadača. Jedan od njih ima egipatsko, a drugi sirijsko državljanstvo.

----------------------------

14:56 Kako vrijeme odmiče tako postupno postaju jasni razmjeri tragedije koja se u petak navečer dogodila u Parizu. Prema najnovijim informacijama, u bolnicama diljem grada smješteno je više od 300 ljudi, a zbog činjenice da je među njima 80-ak osoba u kritičnom stanju, strahuje se da bi broj mrtvih mogao rasti.

U međuvremenu, Le Figaro otkriva da je policija identificirala jednog od napadača. Riječ je o francuskom državljaninu, građaninu Pariza, a identificirali su ga usporedbom otisaka prstiju. Njegovo ime zasad nije objavljeno. U francuskim se medijima pojavila i informacija da je jedan od napadača imao samo 15 godina, no to zasad nije potvrđeno. Ranije je objavljeno da je uz tijelo jednog od napadača pronađena sirijska putovnica.

----------------------------

14:49 Švedski premijer Stefan Lofven izjavio je u subotu da je među pariškim žrtvama i jedan švedski državljanin, a postoje i zasad nepotvrđena izvješća o još jednom Šveđaninu koji je navodno ranjen.

----------------------------

14:34 Eiffelov toranj zatvara se za javnost do daljnjega iz sigurnosnih razloga.

Francuska je policija istovremeno uputila apel javnosti, u potrazi je za crnim Seatom koji se dovodi u vezu s napadima. Građanima se pritom savjetuje da ne prilaze vozilu.

Također, proširila se i informacija o navodnim eksplozijama i pucnjavi u jednom pariškom predgrađu, no ispostavilo se da je riječ o lažnoj uzbunu - građani su bacali petarde nakon vjenčanja.

----------------------------

14:06 Francuske vlasti još nisu objavile nacionalnosti žrtava napada u Parizu, no britanski premijer David Cameron na konferenciji za novinare u subotu je svojim sugrađanima nagovijestio da bi među stradalima moglo biti Britanaca. Istovremeno, rumunjsko je ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je dvoje rumunjskih državljana ubijeno, a još jedna osoba je ozlijeđena u napadima. Nisu precizirali o kome je riječ kao ni na kojim su lokacijama izgubili život.

Iz Amerike stiže potvrda da u Parizu ima ozlijeđenih američkih državljana.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je da i dalje nema informacija ima li među žrtvama hrvatskih državljana.

----------------------------

13:21 Uz tijelo jednog od pariških napadača pronađena je sirijska putovnica, objavila je agencija AP, pozivajući se na izvore u francuskoj policiji. Informacija o identitetu ovog napadača zasad nema.

----------------------------

11:52 Nakon što su se ranije pojavile tvrdnje da je Islamska država posredstvom svog 'medijskog centra al Hayat' preuzela odgovornost za napade u Parizu, što je objavila jedna novinarka New York Timesa, sada su i vodeće novinske agencije izvijestile da je ta teroristička organizacija preuzela odgovornost u poruci objavljenoj na arapskom i francuskom jeziku.

U poruci najavljuju 'oluju' i obećavaju da će im Francuska ostati na 'listi prioriteta' kada je riječ o napadima.

----------------------------

11:29 U Francuskoj su do četvrtka zabranjeni svi javni prosvjedi.

----------------------------

10:56 Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u subotu prijepodne, nakon sastanka s vojnim zapovjednicima, da je na djelu rat, a za napade u Parizu okrivio je Islamsku državu, prenosi Reuters.

'Napadi su planirani i organizirani izvana, ali uz pomoć unutar Francuske', dodao je.

U Francuskoj je zbog napada proglašena trodnevna žalost.

Nešto ranije, Islamska je država i sama preuzela odgovornost za krvoproliće.

----------------------------

10:48 Agencija Associated Press prenosi da neki njemački mediji javljaju kako je u Bavarskoj navodno uhićena osoba povezana s napadima u Parizu. Lokalna policija nije potvrdila da je osoba povezana s napadima. Riječ je o 51-godišnjaku, navodno državljaninu Crne Gore, privedenom još prošlog tjedna, u čijem su automobilu pronašli oružje.

----------------------------

Pucnjava iz automatskog oružja usred Pariza, eksplozije, zvuk sirena, krvava tijela na tlu i plač prijatelja i članova obitelj žrtava - prizor je bio apokaliptičan u petak 13. studenog u francuskoj prijestolnici gdje je izveden niz simultanih napada u kojima je poginulo najmanje 128 ljudi.

Odmah nakon ponoći policija i vatrogasci su pohitali prema koncertnoj dvorani Bataclan, gdje se događala talačka kriza.

Zatim su se začuli rafali i nekoliko detonacija - policija je dobila naredbu za akciju.

Ljudi nisu ispuštali mobitele iz ruku. "Žena mi je u Bataclanu, ovo je katastrofa", kazao je muškarac koji je dotrčao na lice mjesta, ali mu je policija zapriječila ulazak u dvoranu.

"Čula se pucnjava u dvorani. Sve što vam mogu reći jest da je ovo gore nego Charlie Hebdo", satirički list na koji je u siječnju izveden islamistički napad, rekao je pripadnik redarstvenih snaga koje nikome nisu dopuštale da se približi.

Na Twitteru deseci ljudi objavljivali su fotografije i osobne dokumente svojih bližnjih koji su bili u dvorani, moleći korisnike interneta da im jave najnovije informacije.

Na radijskoj postaji France Info svjedok kroz plač govori da su napadači "pucali u mnoštvo uz povike 'Allahu Akbar' (...) bio je to pakao".

FOTOGALERIJA: Užas u Parizu

Četvrti na istoku Pariza, gdje su brojni barovi veoma posjećeni tijekom vikenda, bili su glavno poprište niza napada u petak navečer. Policija je veoma brzo blokirala ta mjesta.

Napadi su se dogodili u 10. i 11. okrugu gdje su napadači ciljali ljude u barovima i restoranima. U Carillonu u ulici Alibert bilo je 14 mrtvih, na terasi Le Petit Cambodge u istoj ulici njih 12, u napadu na bar la Belle Equipe u ulici Charonne umrlo je 18 ljudi, a u restoranu La Cosa Nostra u Rue de la Fontaine po zadnjim je podacima poginulo pet ljudi.

Napadači su otvorili vatru i u dvorani Bataclan gdje je svirala skupina Eagles of Death Metal i gdje je bilo najviše mrtvih, njih osamdesetak.

"Vojska osigurava područje", rekao je pripadnik policije blizu bolnice St. Louis, nedaleko od mjesta napada. Forenzičari, u bijelom, počeli su tijekom noći svoj rad osvjetljavajući mrlje krvi ispred ograde obližnje osnovne škole.

"Čuli smo rafalnu paljbu koja je trajala 30 sekunda, činilo se kao da nikada neće prestati, mislili smo da je vatromet", rekao je Pierre Monfort, koji živi u blizini.

Slični ratni prizori u ulici Charonne koja je petkom navečer krcata ljudima. Vatrogasni kamioni prolazili su uz zavijanje sirena.

FOTOGALERIJA: Panika na Stade de Franceu

Jedan očevidac kazao je da je "dvije do tri minute" čuo "rafale" i vidio "više tijela oblivenih krvlju". "Krvi je bilo posvuda", rekao je drugi.

I na kraju Stade de France, na istoku grada, gdje je francuska reprezentacija igrala prijateljsku utakmicu protiv Njemačke kojoj je nazočio i predsjednik Francois Hollande. Najpoznatiji francuski stadion, na sjeveru Pariza, gdje se u srpnju 2016. treba održati završnica Europskog nogometnog prvenstva.

U njegovoj blizini odjeknule su tri istodobne eksplozije. Gledatelji prijateljske utakmice između Francuske i Njemačke isprva nisu mogli napustiti stadion jer su izlazi bili zatvoreni, nakon čega su evakuirani u razmjerno mirnim okolnostima.

"Eksplozije su odjeknule 25 minuta nakon početka utakmice. Igra je nastavljena. Mislio sam da je neka šala", rekao je Ludovic Klein (37) koji je došao iz Limogesa s desetogodišnjim sinom. "Evakuacija je uglavnom bila mirna, osim manjeg naguravanja".

Kako navodi izvor blizak istrazi, na stadionu je bilo četvero mrtvih, među kojima su "sigurno trojica terorista".

Po posljednjim podacima, u svim napadima poginulo je ukupno osam terorista. Četvorica su poginula u Bataclanu gdje su trojica njih aktivirala pojas s eksplozivom. Trojica samoubojica poginula su kod Stade de Francea a jedan na bulevaru Voltaire, u blizini Bataclana.

Hollande s ministrima i vojnim zapovjednicima

Francuski predsjednik Francois Hollande u subotu ujutro sazvao je hitan sastanak s ministrima i vojnim zapovjednicima, objavio je BBC, dok agencija Reuters javlja da je po novim podacima 128 ljudi izgubilo život u terorističkim napadima izvedenim u petak u Parizu.

"Francois Hollande trenutno održava hitan sigurnosni sastanak s ministrima i vojnim zapovjednicima", kaže BBC.

Dodatnih 1.500 vojnika mobilizirano je kako bi čuvalo važne zgrade u Parizu, uključivo parlament, crkve i turističke atrakcije.

Vlada je na granicama uspostavila kontrole. Policija će provjeravati ljude, prtljagu i vozila koja ulaze i napuštaju Francusku cestovnim putem, vlakovima, morem ili avionima, kazala je dužnosnica pograničnih službi Melanie Lacuire.

Vlasti su zatražile od stanovnika francuske prijestolnice da zasad ako ne moraju ne napuštaju svoje domove jer je ostalo nerazjašnjeno pitanje jesu li svi napadači ubijeni. Ulice međutim, bez obzira na pozive vlasti, nisu prazne.

Po novim podacima, u napadima u petak navečer poginulo je 128 osoba, a 99 je u kritičnom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:55