VRLO RANJIV

JEDAN OD NAJVEĆIH RATNIH BRODOVA NA SVIJETU U VELIKOJ OPASNOSTI OD NAPADA? Koštao je 4 milijarde eura, no ima jednu bolnu točku

HMS Queen Elizabeth
 Russell Cheyne / REUTERS

Novi britanski nosač zrakoplova HMS Queen Elizabeth, koji je jučer isplovio iz brodogradilišta Rosyth, mogao bi biti ranjiv za cyber napad, jer naizgled koristi zastarjeli operativni sustav koji je nedavno bio žrtvom globalnog hakerskog napada, piše Ewen MacAskill za Guardian.

No, časnici na 3,5 milijardi funti vrijednom brodu (Princ of Wales, drugi brod iz klase košta dodatnih 2,7 milijardi funti), najvećem ratnom brodu koji je ikada proizvedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu (dug 280 metara, težak 69.500 tona), tvrde da su dobro pripremljeni za obranu protiv takvih napada dodajući da je ekipa cyber stručnjaka dio posade.

Potencijalna ranjivost broda uočena je kada se na ekranima broda vidio operativni sustav koji izgleda kao Windows XP (2001.) koji je diljem svijeta bio metom napada malwarea WannaCry u svibnju ove godine. Tada je napadnut i sustav britanske Nacionalne zdravstvene službe i stranice više od 90 zastupnika u britanskom Parlamentu.

Russell Cheyne / REUTERS
HMS Queen Elizabeth

Jedan od časnika na HMS Queen Elizabeth, Mark Deller, odagnao je sumnje u sposobnost broda i posade da se nosi s cyber napadima:

- Ovaj brod je prošao kroz vrlo strogu proceduru javnog natječaja i dobro je dizajniran, čime je osigurano da ne bude ranjiv za cyber napade. Ako netko želi ometati moju radio frekvenciju, imat ćemo pratnju razarača koji će otjerati ljude koji bi željeli ometati naše operacije. To je normalna rutina na brodu - kazao je Deller te se osvrnuo i na kompjutore i operativni sustav na brodu.

Russell Cheyne / REUTERS
HMS Queen Elizabeth

- Mi nismo kao NHS kupovali višak kompjutora s polica, već smo to radili bolje, više u stilu NASA-e. Imamo ljude koji cijelo vrijeme provjeravaju da ne kupimo suspektnu robu. Znate, kad kupujete ovako velik brod, niste ga kupili danas, nego prije 20 godina. Stoga su specifikacije na njemu u skladu s onim što je tada bilo dobro. Realnost je da uvijek dizajniramo tako da možemo modificirati i nadograditi sustave. Stoga, što god ste vidjeli na fotografijama s broda, vjerojatno ćete saznati da smo osuvremenili i nadogradili što god smo htjeli u narednom periodu. Možda se to već i dogodilo, ali ja vam to ne mogu reći - zaključio je Deller.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:31