VELIKA BRITANIJA

JEDAN OD PRVIH POTEZA NAKON TRIJUMFA NA IZBORIMA Johnson premijerki Nicoli Sturgeon jasno poručio što misli o novom referendumu za neovisnost Škotske

Boris Johnson
 Toby Melville / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson poručio je škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon u petak da neće podržati njezin plan za drugim referendumom o neovisnosti Škotske, nekoliko sati nakon što su oboje postigli odličan rezultat na parlamentarnim izborima.

Sturgeon je ranije u petak zatražila još jedan referendum o neovisnosti nakon što je njezina Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila 48 od 59 škotskih mjesta u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu, što je bilo više od očekivanog.

Johnson, čiji su konzervativci ostvarili veliku pobjedu na izborima u četvrtak, razgovarao je sa Sturgeon i rekao da neće pristati na drugi referendum o neovisnosti nakon što su škotski glasači podržali ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu 2014.

Međutim, Škotska je glasala i za ostanak Britanije u Europskoj uniji na referendumu 2016.

- Premijer je dao do znanja da se nastavlja protiviti drugom referendumu o neovisnosti, stojeći uz većinu građana u Škotskoj koji se ne žele vratiti podjelama i nesigurnosti - priopćeno je iz premijerova ureda.

U priopćenju se dodaje da su rezultati referenduma 2014. bili uvjerljivi i da se trebaju poštovati.

Sturgeon je ubrzo odgovorila na Twitteru. Napisala je da je premijeru poručila da se njezin politički mandat da građanima da izbor treba poštovati, "kao što i on očekuje da se njegov mandat poštuje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:42