JOSHUA WONG

JEDINO NJEMU SU ZABRANILI Istaknuti hongkonški aktivist ne smije sudjelovati na lokalnim izborima u studenom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.10.2019. u 09:13

Pro-democracy activist Joshua Wong speaks to journalists after being disqualified from running in local district's council elections in November, in Hong Kong, China October 29, 2019. REUTERS/Tyrone Siu
Tyrone Siu / REUTERS

Joshua Wong

Istaknuti prodemokratski aktivist Joshua Wong rekao je da mu nije dopušteno kandidiranje na skorašnjim lokalnim izborima u Hong Kongu.

Aktivist je rekao da je dosad jedini kandidat kojemu je zabranjeno kandidiranje na izborima u studenome.

Sutkinja Laura Aron u utorak ujutro je presudila da Wongova nominacija "nije valjana", pokazuje dokument koji je Wong objavio na Twitteru.

U dokumentu se navodi da je Wongovo navodno zauzimanje za "samoodređenje" Hong Konga, poluautonomne kineske regije, bilo osnovom za sutkinjinu odluku.

Prije te odluke izborni dužnosnici u tri su odvojene prigode ispitivali Wonga, ponajviše o njegovu stajalištu o neovisnosti Hong Konga.

U izjavi za medije u utorak popodne, Wong je osudio "vladinu primjenu političkog ispitivanja i izbora" te istaknuo da je zbog postupka i konačne odluke lišen prava da se natječe na izborima".

Wong, kojemu je bilo 17 godina kada je postao lice 'pokreta kišobrana' 2014. godine, nije se istaknuo u sadašnjim protuvladinim prosvjedima koji većinom nemaju predvodnike. Prosvjedi u Hong Kongu su buknuli prije skoro pola godine zbog sve većeg miješanja Kine u Hong Kong koji je 1997. vraćen pod kinesku upravu prema formuli "jedna zemlja, dva sustava" kako bi se očuvale slobode koje nisu zajamčene u ostatku Kine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo