CHELSEA U PROBLEMIMA

JEDNA OBITELJ ZAUSTAVLJA GRADNJU NOVOG STADIONA CHELSEAJA Tvrdokorni Englezi našli se između Abramoviča i njegove investicije od milijardu funti!

 
 Herzog & De Meuron / FC Chelsea

London je grad koji se ponosi vjerojatno najvećim brojem velikih nogometnih stadiona, što i nije čudno s obzirom na to da u glavnom gradu Ujedinjenog kraljevstva igra čak pet klubova iz engleske Premier lige.

Kako se nogomet sve više iz zabave za najšire mase pretvara u veliku tvornicu novca, tako i vlasnici klubova gledaju kako da ostvare čim veći profit. Uz sponzorske ugovore, prodaju tv-prava i prodaju dresova i raznih memorabilija i sitnica s logom klubova, jedan od značajnih izvora prihoda i dalje su prodane ulaznice, naročito kad su u pitanju luksuzna mjesta u ložama.

Stoga nije čudno da su londonski klubovi brzo vidjeli svoju priliku te počeli graditi nove, skupe i kapacitetom veće stadione. Led je probio Arsenal koji je legendarni Highbury 2006. zamijenio "Emirates" stadionom, tako nazvanom nakon što je poznata aviokompanija iz Emirata za 100 milijuna funti kupila pravo na ime stadiona (ugovor je produžen 2012. godine, ovaj put za 150 milijuna funti ). Zahvaljujući kapacitetu od malo preko 60.000 mjesta i lutra skupim ulaznicama, 390 milijuna funti vrijedan stadion ubrzo se počeo isplaćivati.

Nakon Arsenala na novi stadion, za nogomet prilagođeni London stadium (kapacitet 57.000) koji je bio poprište Olimpijskih igara 2012., preselio je i West Ham United koji je napustio dobri, stari Boleyn Ground. Za njima slijedi Tottenham koji za 750 milijuna funti gradi novi stadion kapaciteta za 61.559 gledatelja, koji bi mogao poslužiti i kao dom potencijalne europske NFL franšize.

No, možda i najambiciozniji projekt od svih zamislio je gazda FC Chelseaja, Roman Abramovič. Nakon što mu je propala ideja da stadion izgradi unutar okvira zatvorene elektrane na ugljen Battersa Power Station (koju je za sva vremena ovjekovječio omot albuma "Animals" rock benda Pink Floyd, na kojem iznad elektrane lebdi ružičasta svinja na napuhavanje), ruski milijarder angažirao je švicarski arhitektonski ured Herzog & De Meuron. Njihova je zadaća bila da osmisle obnovu i proširenje kapaciteta Stamford Bridgea na kojem FC Chelsea nastupa od osnivanja kluba, dakle 1877. godine (Stadion je dva puta renoviran, početkom i krajem 20. stoljeća).

Švicarski superstar arhitekti, u čijem opusu iskaču stadioni poput Ptičjeg gnijezda u Pekingu, Allianz Arene u Münchenu i Nouveau Stade de Bordeaux, osmislili su sjajan projekt, stadion koji odskače od prilično uniformiranih dizajna njihovih gradskih rivala. Uvjetovani nedostatkom prostora dizajnirali su stadion nepravilnog oblika opasan s 264 ciglena stupa nadahnutim gotičkom arhitekturom crkve Westminster Abbey. Prema projektu kapacitet bi se povećao s 41.000 na 60.000 mjesta (od čega 9000 luksuznih) što bi gotovo udvostručilo prihod kluba prema procjeni revizorske kuće Deloitte.

No, ovaj milijardu funti vrijedan projekt naišao je na još jednu veliku zapreku, piše BBC. A ta zapreka je obitelj Crosthwaite koja već 50 godina živi u neposrednoj blizini Stamford Bridgea.

Oni tvrde da bi novi stadion zaklonio njihov pristup sunčevom svjetlu te bi bacio trajnu sjenu na njihov dom, zbog čega su u svibnju prošle godine podigli zahtjev za zabranom gradnje.

Iako je novi Stamford Bridge dobio dozvolu za planiranje koju je potpisao gradonačelnik Londona, FC Chelsea ništa nije želio prepustiti slučaju te su pozvali lokalno vijeće da intervenira kako bi spriječili da zabrana po tko zna koji put zaustavi planove za gradnju stadiona. Odluka sada leži na vijećnicima okruga Hammersmith i Fulham koji se sastaju u ponedjeljak, piše BBC.

Klub im je rekao da radovi ne mogu početi dok god postoji mogućnost da zabrana zaustavi projekti, na čemu obitelj i dalje inzistira iako im je navodno ponuđena velika kompenzacija (u stotinama tisuća funti) kako bi odustali od svoje borbe za svjetlo. No, za to ne žele ni čuti.

Oni kažu da nemaju ništa protiv novog stadiona, nego samo traže da se istočna tribina redizajnira ili smanji kako im ne bi zaklanja pristup svjetlu. Štoviše, ovaj potez FC Chelseaja kojim se preko vijeća želi zaustaviti zabrana smatraju štetnim za javni interes i potencijalno ilegalnim. Klub s druge strane tvrdi da su se već konzultirali s 13.000 građana koji žive u blizini stadiona, od kojih je 97,5 posto dalo potporu projektu, a određeni broj dobio je i kompenzaciju od kluba zbog toga što će im novi stadion zaklanjati svjetlo.

Vijećnici pak imaju solomonsko rješenje - prema jednom prijedlogu oni bi od obitelji otkupili njihovu kuću, za iznos koji potencijalno prelazi nekoliko milijuna funti, te potom zemljište iznajmio klubu kako bi se projekt mogao nastaviti. No, ako i donesu takvu odluku, obitelj Crosthwaite je najavila kako će tražiti novi pravni savjet o daljnjim mogućnostima koje su im na raspolaganju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:08