SVE ZBOG PROSVJEDA

JEDNOM OD NAJVEĆIH GRADOVA NA SVIJETU PRIJETI HUMANITARNA KATASTROFA Čak 10 milijuna ljudi ostalo bez pitke vode!

 Reuters

Predstavnici kaste koja prosvjeduje na sjeveru Indije tražeći bolje uvjete objavili su ponedjeljak sporazum s lokalnom vladom i prekid prosvjeda u kojima je poginulo najmanje 19 osoba, a milijuni stanovnika New Delhija ostali su bez vode.

Indijska vojska je tijekom dana preuzela kontrolu nad kanalom koji pitkom vodom opskbljuje prijestolnicu s blizu 17 milijuna stanovnika, nakon sukoba posljednjih dana u susjednoj državi Haryani. Vlasti Haryane očekuju smirenje nakon što su s čelnicima utjecajne kaste Jats postigli dogovor.

Prosvjede predvode pripadnici kaste Jats, koji traže kvote za zapošljavanje u javnoj upravi i mjesta na sveučilištima za svoju djecu. Yshpal Malik, koji vodi jednu skupinu reprezentativnih organizacija te kaste je rekao za agenciju France presse da oni pozivaju na smirenje jer je vlada prihvatila njihove zahtjeve.

Tisuće vojnika su u subotu bile raspoređene u državi Haryani dan nakon velikih pobuna tijekom kojih su zapaljene kuće i kolodvori, a ceste blokirane.

Indijske vlasti su za ponedjeljak naredile zatvaranje škola kako bi se uštedjela voda nakon što su pobunjenici zatvorili opskrbni kanal koji u New Delhi donosi 60 posto pitke vode, javljaju indijski mediji. Glasnogovornik indijske kompanije za vodu je izjavio da je kanal pretrpio velika oštećenja i da će trebati vremena do uspostave pune opskrbe New Delhija.

Prosvjedi su u petak prerasli u nasilje. Devetnaest osoba je ubijeno i 200 ranjeno, prema novim podacima koje je u ponedjeljak objavio visoki dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova države Haryane.

Indija vodi politiku pozitivne diskriminacije koja predviđa kvote za "Dalitse" (nedodirljive) i druge "zaostale" klase kako bi riješila povijesnu diskriminaciju. Ali ta se politika ne sviđa drugim zajednicama. Kasta Jats, tradicionalno ruralna, traži da ju se službeno smatra zaostalom klasom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:12