ROBERTO AZEVEDO

JEDNU OD NAJMOĆNIJIH  SVJETSKIH ORGANIZACIJA TRESE NEZAPAMĆENA KRIZA Generalni direktor nakon sedam godina vladanja podnio ostavku

 
 AFP

Roberto Azevedo objavio je da će krajem kolovoza odstupiti s dužnosti generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koju trese ozbiljna kriza.

„Odluka je osobna, obiteljska, a uvjeren sam da je u najboljem interesu organizacije“, rekao je Azevedo u govoru predstavnicima država članica WTO-a, ističući da sa suprugom živi u Ženevi dok se njegove kćeri i majka nalaze u rodnom Brazilu.

Azevedo je na čelu WTO-a sedam godina, a ostavkom će mu drugi mandat biti skraćen za godinu dana.

Njegovo povlačenje vremenski se poklapa s teškom krizom u međunarodnoj organizaciji zbog napetosti između SAD-a i ostalih zemalja članica.

Od prosinca prošle godine WTO ne može donositi konačne presude u trgovinskim sporovima jer je SAD blokirao imenovanje sudaca žalbenog tijela.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa traži opsežne reforme WTO-a, ne precizirajući kako bi trebale izgledati i ne prihvaćajući kompromisne prijedloge koje je podržala većina od ukupno 164 članice WTO-a.

Dodatni je problem što su trgovinske napetosti između SAD-a i Kine i Europske unije otvorile pitanja o održivosti globalnih trgovinskih propisa koje WTO zastupa.

Azevedo je objasnio da će otići već u kolovozu kako potraga za njegovim nasljednikom ne bi omela pripreme za ministarski sastanak WTO-a na kojem bi se iduće godine trebalo razgovarati o reformama te organizacije.

„WTO možda nije savršen ali je neopohodan. Štiti nas od svijeta u kojem vlada zakon džungle, barem kada je u pitanju trgovina“, ustvrdio je je Azevedo.

Europski povjerenik za trgovinu Phil Hogan pohvalio je Azevedov rad na čelu WTO-a, priznajući ujedno da "nam njegova najava nudi dobar trenutak za odabir novog generalnog direktora koji će se pozabaviti brojnim izazovima za organizaciju i ponuditi odgovore".

Posljedice pandemije koronavirusa traže hitno planiranje budućnosti kako bi se uklonile nepotrebne trgovinske prepreke, stoji u izjavi člana Europske komisije.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer zahvalio je Azevedu na radu.

„Unatoč mnogim nedostacima WTO-a, Roberto je vodio instituciju dostojanstveno i sigurno. Bit će teško naći mu zamjenu“, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:04