StoryEditor
SIMBOL OPTIMIZMA

'JE*I SE, TRUMPE!' Teksaški huligan razbio rog na brončanoj skulpturi bika postavljenoj na Wall Streetu: 'Bezdušno je mahao palicom'

 Carlo Allegri / REUTERS

Muškarac iz Teksasa oštetio je brončanu skulpturu bika, simbol snage i optimizma njujorške financijske četvrti, oštetivši jedan od bikovih rogova pri čemu je psovao američkog predsjednika, prenijeli su mediji.

"J... se, Donald Trump", vikao je Tevon Varlack iz Dallasa tijekom napada, ispričao je beskućnik koji je pratio vandalski čin.

Drugi je očevidac ispričao da se napadač koristio metalnim predmetom bezdušno mlateći po bikovu rogu. Drugi su prolaznici nazvali broj 911 i ubrzo je došla policija i privela napadača.

"Čemu napadati bika", zapitao se beskućnik, a odgovor zasad ne znaju ni policajci.

Varlack je optužen, a turisti koji se rado fotografiraju sa skulpturom, simbolom snage i borbe na Wall Streetu, nemaju nimalo simpatija za takvo vandalsko ponašanje.

"To je sebično", rekao je 28-godišnji Ryan Taylor ocijenivši da "ima mnogo primjerenih načina da iznesete svoju poruku".

"Charging Bull" (skulptura bika koji se sprema u napad), jedna je od turistički najfotografiranijih umjetnina, a od 2017. pred njom izazovno stoji također brončana skulptura "Neustrašive djevojčice", koja je postavljena kao simbol snage žena.

Poput drugih atrakcija u svijetu i uz bika je vezana legenda pa tako turistički vodiči sugeriraju posjetiteljima da protrljaju bikov nos, rogove i testise za sreću.

Kip bika treba svakog pojedinca nadahnuti da ne posustaje u teškim vremenima i da se nastavi optimistično boriti gledajući u svjetliju budućnost.

Autor skulpture, sicilijanski umjetnik Arturo Di Modica, dopremio je svoje djelo kamionom te ga iskrcao bez dopuštenja ispred njujorške burze, 1989. godine kao zahvalu Americi što ga je primila 1970., kada je doputovao bez prebijenog dolara u džepu i omogućila mu da izgradi karijeru uspješnog kipara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2020 05:48