LIKVIDACIJA SULEJMANIJA

JENS STOLTENBERG: 'Sve članice NATO-a stoje uz Sjedinjene Države, novi sukob nikome ne bi bio u interesu'

Jens Stoltenberg
 AFP

BRUXELLES - Sve članice NATO-a su uz Sjedinjene Države kada je riječ o Bliskom istoku nakon što je Washington izvijestio NATO o svojem napadu dronom u kojem je poginuo iranski general Kasem Sulejmani, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

U izjavi nakon sastanka NATO-a o Iranu i Iraku, na kojem je SAD brifirao saveznike o napadu dronom izvedenom u petak, Stoltenberg je također, kao i nekoliko europskih čelnika, pozvao na smirivanje napetosti.

"Jedinstveni smo u osudi iranske potpore nizu različitih terorističkih skupina", rekao je Stoltenberg. "Na današnjem sastanku, saveznici su pozvali na suzdržanost i deeskalaciju. Novi sukob ne bi bio nikome u interesu. Iran se stoga mora suzdržati od daljnjeg nasilja i provokacija."

Dvojica diplomata koja su sudjelovala na dvosatnom sastanku u sjedištu NATO-a kazala su da je sastanak protekao glatko.

Nijedan veleposlanik nije se suprotstavio dužnosnicima State Departmenta i američkog ministarstva obrane, koji su ih brifirali putem video konferencije, u vezi tog napada.

Nije se raspravljalo o njemu niti se kritizirao Trumpov popis meta, koji uključuje i lokacije od kulturnog značenja, ako Iran odgovori napadima na Amerikance ili američku imovinu, kazali su.

Sastanak je bio najvećim dijelom fokusiran na odluku NATO-a da suspendira svoju misiju obuke u Iraku, nakon što je irački parlament zatražio od stranih postrojbi da napuste zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:47