BURNO U LONDONU

JEREMY CORBYN U PARLAMENTU PREMIJERKU MAY NAZVAO GLUPAČOM? Tijekom žestoke svađe o Brexitu promrmljao je nešto nalik toj riječi...

 
Jeremy Corbyn
 Parliament TV / REUTERS

U britanskom parlamentu izbila je u srijedu žestoka svađa nakon što je čelnik oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn navodno promrmljao riječ "glupača" nakon žustre rasprave s premijerkom Theresom May.

Corbynov komentar zabilježile su televizijske kamere tijekom redovitog aktualnog sata koji se održava svake srijede.

On je premijerki postavljao provokativna pitanja o njezinoj prošlotjednoj odluci da odgodi glasovanje o sporazumu o raskidu veza s EU.

May je odgovorila kako Corbyn možda neće moći računati na podršku vlastitih zastupnika po tom pitanju i kazala mu: "Imam savjet za časnog gospodina - pogledajte iza sebe! Nisu impresionirani, kao ni ostatak zemlje!", rekla je premijerka.

Corbyn je potom odmahnuo glavom i čini se promrmljao "glupača".

No, njegov glasnogovornik to demantira. "Nije je nazvao glupačom, nema nikakvog razloga za ispriku. Koliko sam ja razumio, rekao je 'glupi ljudi'".

Sjednica koja je započela Božićnim i novogodišnjim čestitkama među zastupnicima pretvorila se u nemilosrdnu svađu kada su zastupnice zatražile javnu osudu Corbynove izjave.

Dok su parlamentarci vikali jedni na druge, predsjednik Donjeg doma John Bercow rekao je kako nije niti vidio niti čuo navodni incident te ne može o njemu suditi.

"Mislim da bi svi u ovom domu, posebice na ovu stotu godišnjicu otkako su žene dobile pravo glasa, trebali poticati žene da dođu u ovaj parlament te bi se zbog toga trebali primjereno izražavati", poručila je May zastupnicima.

Čitači usana pozvani su ranije ovog mjeseca kako bi odgonetnuli što je May rekla tijekom napetog razgovora s predsjednikom Europske Komisije Jean-Claudeom Junckerom u Bruxellesu.

Izvjestili su kako je May kritizirala Junckera jer je navodno nazvao njezine planove za Brexit "nebuloznim".

Ovo nije prvi put da je izbila svađa zbog navodne upotrebe riječi "glupača" u parlamentu. U lipnju je Bercow navodno isto rekao i za ministricu kabineta Andreju Leadsom.

Parlamentarni odbor za pritužbe tada je odlučio da neće pokrenuti istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:41