ALARM ZBOG IRANA

JESMO LI UISTINU PRED VELIKIM ORUŽANIM OBRAČUNOM AMERIKE I IRANA Amerikanci gomilaju ratno brodovlje, svoje ljude naglo odlučili povući i saveznici

 
 REUTERS, U.S. Navy

Američki State Department naredio je povratak najvećeg dijela američkog osoblja iz diplomatskih predstavništava u Iraku, poručila je američka ambasada u Bagdadu u srijedu, uslijed rastućih tenzija između Washingtona i Teherana.

Naredba obuhvaća osoblje koje nije zaduženo za izvanredne situacije u američkoj ambasadi u Bagdadu i u konzulatu u Erbilu, u autonomnoj pokrajini Kurdistan, stoji u priopćenju ambasade.

"Usluge za izdavanje viza bit će privremeno obustavljene na oba mjesta", dodaje se u priopćenju.

Da se događa uistinu nešto neuobičajeno posvjedočila je i novinarka uglednog Wall Street Journala Farnaz Fassihi.

- Bila sam šefica dopisništva Journala u Bagdadu četiri godine, u vrijeme kada su projektili i meci frcali na sve strane, a napadi automobilima bombama bili su svakodnevica. Na meti je bila i Zelena zona i zgrada američkog veleposlanstva, ponekad bi neki zalutali metak znao doletjeti i nekoliko puta dnevno. Ali State Department tijekom tog razdoblja nikada nije povlačio osoblje, navodi Fassihi.

Američke oružane snage ranije su danas potvrdile svoju zabrinutost mogućim neposrednim prijetnjama svojim vojnicima u Iraku od snaga koje podupiru Iran i stavila svoje snage u visok stupanj pripravnosti.

Proturječne informacije o prijetnjama

S druge strane, visoki britanski zapovjednik u koaliciji predvođenoj SAD-om koja se bori protiv ostataka Islamske države u Iraku i Siriji je rekao kako nije pojačana opasnost od milicija koje podržava Iran.

Britanski general bojnik Chris Ghika je, izgleda, proturječio sve snažnijim upozorenjima Washingtona čiji dužnosnici kažu kako vide sve veću ugrozu koja dolazi od Irana.

Američko je Središnje zapovjedništvo dalo pojašnjenja nakon navoda Ghike, koji je zamjenik zapovjednika koalicije za strategiju i informacije.

"Nedavna izjava (koalicijskog) zamjenika zapovjednika suprotna je utvrđenoj vjerodostojnoj ugrozi kojom raspolažu obavještajne službe SAD-a i saveznika glede snaga koje podupire Iran", rekao je mornarički kapetan Bill Urban, glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske.

Urban je rekao da je koalicija, koja operira i u Siriji, povisila razinu pripravnosti, što često znači razinu uzbune koja se odnosi na zaštitu snaga.

Iran kaže kako SAD vodi "psihološki rat", a visoki zapovjednik iranske Revolucionarne garde je rekao da će Iran uzvratiti na bilo kakve agresivne američke poteze. Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei rekao je u utorak da Teheran ne želi rat sa Sjedinjenim Državama unatoč sve većoj napetosti zbog američkih sankcija, iranskih nuklearnih sposobnosti i njegova programa projektila.

Povlače se Nijemci i Nizozemci

U međuvremenu, njemačke i nizozemske vojne snage su prestale sa svojim aktivnostima u Iraku gdje rade na poduci iračkog vojnog osoblja, a kao razlog je navedeno pogoršano sigurnosno stanje u ovoj zemlji zbog napetosti s Iranom.

"Od početka tjedna Bundeswehr je na neodređeno vrijeme prekinuo svoje aktivnosti u Iraku", priopćilo je ministarstvo obrane u Berlinu.

Odluka je, kako se navodi, donesena zbog 'napetosti u regiji' i pogoršane sigurnosne situacije.

"Mi ćemo tjedno donositi procjene sigurnosnog stanja i shodno tomu prilagoditi naše odluke o nastavku aktivnosti", stoji nadalje u priopćenju. Istodobno je navedeno kako ne postoje 'konkretne prijetnje' po sigurnost vojnika.

Soldiers of the German army Bundeswehr take part in an exercise during a media day in Munster, Germany September 28, 2018. REUTERS/Fabian Bimmer - RC196065CF60
REUTERS
Njemački vojnici

Vojni instruktori Bundeswehra se nalaze u sklopu misije borbe protiv Islamske države i stacionirani su sjeverno od Bagdada i u kurdskom Erbilu.

Odluka o prekidu aktivnosti u Iraku donesena je u dogovoru s partnerima iz koalicije koja se bori protiv Islamske države, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa) pozivajući se na izvore u ministarstvu obrane. Trenutno se u Iraku nalazi oko 160 vojnika Bundeswehra.

'Amerikanci su poslali jasnu poruku'

Agencija Reuters prenijela je izjavu izvora iz iračke sigurnosne službe u kojoj tvrdi da je američki državni tajnik Mike Pompeo tijekom nedavnog posjeta Iraku rekao iračkim vojnim zapovjednicima kako iz obavještajnih krugova dolaze informacije da se paravojne formacije koje podržavaju Iran grupiraju u blizini američkih baza u Iraku.

"Poruka Amerikanaca je bila jasna. Tražili su garancije da će Iračani zaustaviti te grupe koje prijete američkim snagama. Također, poručili su da će se braniti bez konzultacija s Bagdadom ako njihove snage budu napadnute na iračkom tlu", rekao je neimenovani izvor za Reuters.

Napetosti između Amerike i Irana narasle su otkako je Iran prošli tjedan objavio da će početi povlačenje iz ključnih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015., kojega je cilj spriječiti Teheran da razvije nuklearnu bombu i iz kojega se Washington povukao lani.

SAD dulje od tjedan dana navodi da iranske vlasti ili njihovi saveznici na Bliskom istoku pripremaju napade na američke interese te je onamo uputio nosač zrakoplova, jedan ratni brod, bombardere B-52 i sustave projektila Patriot.

Iran je snaženje vojne nazočnosti SAD-a ocijenio kao "psihološki rat" i zastrašivanje, a istaknuti iranski klerik je u petak upozorio da američka flota može biti "uništena jednom raketom".

Vrhovni vođa Islamske Republike Iran ustvrdio je u utorak da "neće biti rata" sa Sjedinjenim Državama i ocijenio da je odmjeravanje snaga između Teherana i Washingtona više način testiranja odlučnosti dviju strana nego vojni sukob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:04