ŽRTVE 'ANĐELA SMRTI'

JEZIV PRONALAZAK NA INSTITUTU MAX PLANCK Našli ostatke ljudi na kojima je Mengele radio pokuse

 CC

Dijelovi tijela žrtava stravičnih eksperimenata koje su obavljali nacistički liječnici - među kojima i notorni 'Anđeo smrti' Josef Mengele iz Auschwitza - pronađeni su na vodećem njemačkom istraživačkom institutu.

Jezivi ostaci otkriveni su tijekom obnove psihijatrijskog instituta Max Planck u Münchenu prošle godine no tek sada su o tome izvijestili, i to izraelski mediji.

Zbog ovog otkrića osnovano je povjerenstvo koje će utvrditi kako su žrtve umrle.

Poznato je kako je u vrijeme rata Institut redovno zaprimao ljudska tijela od Josefa Mengela, liječnika iz nacističkog kampa smrti u okupiranoj Poljskoj gdje je postao poznat po svojim eksperimentima koje je izvršavao bez anestezije.

Institut Max Planck tvrdi kako je uzorke koristio istraživač Julius Hallervorden, koji je provodio eksperimente na ljudima tijekom i nakon nacističke vladavine. Hallervorden je bio i na čelu neuropatologije u Kaiser Wilhelm institutu 1938. godine.

Istražno povjerenstvo već je počelo s identifikacijom nekih žrtava čiji su uzeti uzorci naposljetku trebali završiti u masovnoj grobnici.

- Sramimo se ovih otkrića i javnost ćemo obavještavati o svemu što saznamo s potpunom transparentnosti - piše na službenim internetskim stranicama Instituta.

Iz Muzeja holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu kažu kako nisu bili svjesni postojanja ovih 'uzoraka'.

Direktor muzeja, profesor Dan Machman, kazao je za izraelski radio kako je iznenađen, no ne potpuno.

- Znamo za eksperimente i da nisu svi pokopani. Prije dvije godine kosti žrtava na kojima se eksperimentiralo pronađene su u Berlinu u smeću. Iduće godine organizirat ćemo konvenciju o tom pitanju. Ovi detalji su novi i nismo za njih prije znali, no pridružuju se ostalim događajima koji su odjednom otkriveni nakon 70 godina - kazao je Machman.

Od 1940. do 1945. stotine mozgova masovno ubijenih žrtava, psihijatrijskih pacijenata i ostalih mentalno oboljelih slani su na Kaiser Wilhelm institut u Berlinu.

- Istraživači na Institutu, poput Juliusa Hallervordena (1882 -1965), koji je radio tamo od 1938., sudjelovali su u organiziranom ubojstvu pacijenata na nezamisliv način. Istraga bi nam trebala otkriti više o mogućim žrtvama kao i koje su to znanstvene procjene bile rađene. Još treba odlučiti gdje će dijelovi tijela pronađeni nakon 1945. biti pokopani - kazali su na Institutu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:57