SIRIJA

JEZIVA OSTAVŠTINA ISLAMSKE DRŽAVE Razmjeri razaranja u Raki su šokantni, tisuće tijela u bivšem uporištu džihadista tek trebaju biti ekshumirana...

 
 REUTERS

Razmjeri razaranja u Raki su "šokantni" i tisuće tijela u tom bivšem uporištu Islamske države, gotovo godinu dana nakon poraza džihadista, objavio je u petak Amnesty International.

"Smatram da je situacija u Raki šokantna", rekla je za France Prese direktorica AI-a za međunarodna istraživanja, Anya Neistat, na margini novinske konferencije u Bejrutu.

"Osamdeset posto grada praktički je ruševina i to se odnosi i na škole i na bolnice i privatne kuće", dodala je Neistat, koja je posjetila Raku nekoliko dana ranije s izaslanstvom svoje organizacije.

Sirijske demokratske snage, kurdsko-arapski savez, protjerale su 17. listopada 2017. džihadiste Islamske države iz Rake, uz zračnu potporu međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Mjesne vlasti procjenjuju da su u ofenzivi poginule tisuće civila, a njihova tijela bačena su u zajedničke grobnice ili ostavljena ispod ruševina.

"Još uvijek govorimo o tisućama tijela koja nisu pronađena", kazala je.

Mala lokalna ekipa pronašla je već više od 2500 tijela, "većinom civila ubijenih u koalicijskim napadima", kazala je, dodajući da još treba pronaći "oko 3000 tijela".

Neistat je pozvala protudžihadističku koaliciju da osigura novac za to.

Islamska država osvojila je 2014., nakon munjevitih ofenziva, gotovo trećinu Iraka i gotovo polovicu Sirije, proglasivši kalifat na tom području.

Protudžihadistička koalicija priznaje da je ubila više od 1100 civila u Siriji i Iraku, no organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je ta brojka značajno veća.

Sirijski opservatorij za ljudska prava procjenjuje da je u koalicijskim napadima u Siriji poginulo 3300 civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:15