OTAPANJE LEDA

JEZIVA OTKRIĆA NA NAJVIŠOJ PLANINI SVIJETA Ledenjaci se ubrzano otapaju, na vidjelo izlaze najmračnije tajne koje su dosad skrivali

 REUTERS

Tijela poginulih planinara sve češće se otkrivaju na ledenjacima Mount Everesta koji su se počeli otapati uslijed globalnog zatopljenja, a to sve više zabrinjava organizatore ekspedicija, piše BBC.

Od prvoga pokušaja uspona na Mt. Everest poginulo je gotovo 300 planinara, a dvije trećine tijela od ukupnog broja poginulih još je zarobljeno u snijegu i ledu. Dosad se na najviši vrh na svijetu uspelo više od 4.800 planinara.

Najviše je tijela u proteklim danima pronađeno s kineske strane planine, na sjeveru, a otkrivaju ih planinari koji su počeli s proljetnom sezonom penjanja.

"Zbog globalnog zagrijavanja ledeni pokrivač i ledenjaci otapaju se vrlo brzo pa otkrivamo tijela koja su svih ovih godina bila zatrpana", kaže šerpa Ang Tshering, bivši predsjednik Nepalske udruge planinara.

Oni su ispod snježnog pokrivača uspjeli izvući tijela planinara koji su poginuli u proteklih nekoliko godina, no posmrtni ostaci osoba koje su živote izgubile davno ranije i dalje su zakopani u snijegu.

Dužnosnici Udruge organizatora ekspedicija Nepala (EOAN) kažu kako briga o tijelima koja su 'izašla na vidjelo' nakon otapanja ledenjaka, za planinare i nije tako jednostavan posao.

Podsjećaju na nepalski zakon u skladu s kojim se od vladinih agencija traži angažman na ovom poslu. "Ovaj problem trebao bi biti prioritet i vladi i planinarskim udrugama", smatra predsjednik EOAN-a, Dambar Parajuli.

Nekoliko dosad provedenih istraživanja upućuje na to da se ledenjaci u području Mt. Everesta, kao i u većem dijelu Himalaja, otapaju i stanjuju velikom brzinom.

Istraživanje provedeno 2015. otkrilo je kako su se vodene površine koje su nastale na himalajskom glečeru Khumbu proširile te su se spojile u veća jezera, a planinari ih moraju prijeći da bi stigli do vrha, što nije jednostavno zbog ubrzanog otapanja. Tako je nepalska vojska isušila jezero Imja podno Everesta 2016. godine, jer je nakon naglog otapanja ledenjaka visina otopljene vode dosegnula opasnu razinu za naselja koja se nalaze na nižoj nadmorskoj visini, trekerske puteve i mostove.

"S vremena na vrijeme nailazimo na posmrtne ostatke stradalih planinara", kaže potpredsjednik Udruge nepalskih planinarskih vodiča, Tshering Pandey Bhote te dodaje da ih je "većina psihički spremna na to što bi ih moglo dočekati na putu". Otkrivanje i spuštanje tijela iz visinskih logora može biti i skupo i teško. Stručnjaci tvrde da stoji između 40.000 to 80.000 dolara.

"Jednom smo tijelo pronašli na visini od 8700 metara, blizu samog vrha", kaže bivši predsjednik Udruge planinarskih vodiča, šerpa Ang Tshering. "To nam je dosad bio najveći izazov jer je tijelo bilo u potpunosti zamrznuto i težilo je oko 150 kg. Dodatnu je poteškoću predstavljalo to što se nalazilo na skrivenom i iznimno 'teškom' mjestu", kazao je.

Stručnjaci ističu da je donošenje odluke o tomu što učiniti s otkrivenim tijelom na planini vrlo osobno pitanje.

"Naime, većina planinara želi da im tijelo ostane na mjestu gdje su izgubili život", kaže poznati planinar Alan Arnette. "Dakle, ukloniti posmrtne ostatke na vlastitu ruku bilo bi puno nepoštovanja, ako ih ne morate ukloniti zbog ucrtane staze ili ako to ne žele članovi obitelji preminulog", kaže.

Ako svijet ne poduzme ozbiljne poteze i ne uspije ograničiti zagrijavanje na 1,5 stupnja Celzija do kraja stoljeća, 36 posto glečera će nestati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:07