DONESEN NOVI ZAKON

JEZIVA TRADICIJA U JEDNOM OD NAJZABAČENIJIH DIJELOVA SVIJETA Žene s menstruacijom tjeraju u staje ili šupe, nerijetko se sve pretvori borbu za život

 
 Navesh Chitrakar / REUTERS

Zastupnici nepalskog parlamenta u četvrtak su usvojili zakon kojim će se kriminalizirati praksa izolacije i protjerivanja Nepalki u šupu na tjedan dana za vrijeme trajanja menstruacije.

U skladu s novim zakonom svatko tko odluči primijeniti taj stari hinduski običaj, zabranjen još prije deset godina, bit će prisiljen provesti tri mjeseca u zatvoru i platiti kaznu u protuvrijednosti od 30 američkih dolara.

Običaj, poznat kao "chaupadi" stavljen je izvan zakona 2005., no još uvijek je prisutan u ruralnim dijelovima zapadnog Nepala. Ponovno je stigao u prvi plan nakon što su nedavno dvije mlade žene umrle dok su bile u izolaciji.

U skladu s hinduskim običajem, žene se za vrijeme menstruacije, kao i one koje su netom rodile, smatraju nečistima i osobama koje nose nesreću, zbog čega spavaju u šupama ili stajama.

Ondje imaju minimalnu zaštitu i pristup higijeni te se često kod njih razviju i po život opasne bolesti, a istodobno su osuđene na gotovo potpunu društvenu izolaciju. Nerijetko ih napadnu divlje životinje ili ih siluju seoski muškarci.

Takav je i slučaj devetnaestogodišnje Tulasi Šahi iz zapadne nepalske pokrajine Dailekh o čijem se slučaju pisalo prije mjesec dana. Umrla od posljedica ugriza zmije otrovnice dok je boravila u izolaciji u jednoj takvoj šupi. U prosincu je petnaestogodišnja Nepalka umrla pošto su je članovi njezine obitelji zatvorili u loše ventiliranu šupu.

Aktivisti koji su se borili za donošenje ovog zakona tvrde da se on mora uistinu početi primjenjivati, ali i da se stavovi stanovnika, osobito u ruralnim dijelovima zemlje, moraju izmijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 18:39