VEĆ PROKUŠANA TAKTIKA

JEZIVE PORUKE ŠIRE SE CIJELOM ZEMLJOM, SUMNJA SE DA JE TO RUSKO MASLO Svi bruje o silovanju maloljetnice koje se uopće nije dogodilo

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 17.02.2017. u 14:14

Michaela Rehle / REUTERS

Ilustracija, njemački vojnici

Protiv vojnika Bundeswehra, stacioniranih u Litvi, pokrenuta je ciljana dezinformacijska kampanja, priopćilo je u petak njemačko ministarstvo obrane, a Spiegel Online, pozivajući se na diplomate NATO saveza, javlja kako iza ove kampanje stoji Rusija.

"Kroz brojne mailove, upućene političarima i medijima, u Litvi su proširene glasine o tome da su njemački vojnici u Litvi silovali jednu maloljetnicu", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane, koji je time potvrdio napise portala Spiegel Online.

Ministarstvo obrane se nije htjelo izjasniti o eventualnom izvoru dezinformacija, ali Spiegel Online govori kako NATO savez sumnjiči ruske izvore.

"Radi se o ruskoj provokaciji koja time želi dati do znanja što misli o stacioniranju NATO-ovih postrojbi u baltičkim zemljama", rekao je za Spiegel Online jedan neimenovani diplomat NATO-a .

Stacioniranje postrojbi NATO-a u baltičkim zemljama odgovor je na rusku agresiju na Ukrajinu i okupaciju Krima.

Spiegel navodi kako su u utorak mnogi političari i mediji u Litvi zaprimili mail u kojem se detaljno opisuje slučaj silovanja jedne maloljetne Litvanke, koju su, kako stoji u mailu, 9. veljače u mjestu Jonava silovali vojnici Bundeswehra. Neki mediji u Litvi su i objavili ove tvrdnje.

Litvanska vlada je nakon toga demantirala da se ovaj slučaj ikada dogodio. Njemačka vlada već dulje vrijeme Kremlj optužuje za širenje dezinformacija u svrhu postizanja određenih političkih ciljeva.

Slučaj s Bundeswehrom u Litvi podsjeća na slučaj zabilježen krajem 2015., kada su ruski mediji proširili priču o tomu kako su izbjeglice u Berlinu silovale jednu maloljetnicu ruskog porijekla, uz tvrdnju da to njemačke vlasti žele prikriti.

Iako je i ovaj slučaj demantiran i do silovanja nikada nije došlo, tisuće građana Njemačke ruskog porijekla prosvjedovale su protiv izbjegličke politike Angele Merkel izravno se pozivajući na ovaj nepostojeći slučaj.

Njemačka vlada procjenjuje da se radilo o kampanji koja je trebala naškoditi Angeli Merkel zbog njezinog stajališta prema Moskvi u ukrajinskoj krizi.

Izdvajamo