TEŽAK ZLOČIN KOD CHICAGA

JEZIVI EPILOG POTRAGE ZA DJEČAČIĆEM (5) Roditelji su danima glumili očaj i zabrinutost, a onda se slomili i odveli policajce do mjesta strave

 
Andrew Freund Jr.
 Crystal Lake Police Department

Bili su uvjereni da će proći bez kazne, no samo tjedan dana od njihova gnjusnog zlodjela san o savršenom zločinu rasplinuo se poput balona od sapunice.

Tijelo 5-godišnjeg dječaka Andrewa Freunda, čiji je nestanak prošlog tjedna prijavljen u predgrađu Chicaga pronađeno je u srijedu zakopano u plitkom grobu, a njegovi roditelji, koji su nestanak i prijavili, optuženi su za monstruozno ubojstvo, javlja američki NBC.

Prema zasad dostupnim informacijama, dječakov otac Andrew Freund stariji policiju je nazvao prijavivši da mu je dijete nestalo 17. travnja. Prema njegovim tvrdnjama, on je dječačića posljednji put vidio tog dana oko 21 sat. Sljedećeg dana, 18. travnja, rano ujutro otišao je na dogovoreni liječnički pregled, a kada se vratio u svoj dom u naselju Crystal Lake, naveo je da malenome nije bilo ni traga.

A blood hound K-9 officer and his handler sniffs the ground in front of the home of 5-year-old Andrew
Profimedia, SIPA USA
Kuća užasa u predgrađu Chicaga

Zločin koji ledi krv u žilama

- Pretražili smo čitavo susjedstvo. Otišao sam u mjesni park, do benzinske postaje gdje sam mu nekad znao kupovati slatkiše... Ne znam gdje bi mogao biti - rekao je policiji tada otac, hineći očaj.

Policija se odmah bacila na intenzivnu potragu. Pretražili su široko područje oko kuće obitelji Freund, ispitali sve susjede i izuzeli sve raspoložive snimke nadzornih kamera. U potrazi je sudjelovao i tim potražnih pasa, a upravo su oni dali jedan od najznačajnijih tragova u razotkrivanju zločina koji ledi krv u žilama. Prema psećim reakcijama, naime, maleni Andrew kuću nije napustio hodajući, jer nije ostavljao mirisne tragove na zemlji, piše NBC.

Dječakov otac te njegova majka JoAnn Cunningham naposljetku su se slomili i policiju naveli do 20-ak minuta udaljenog plitkog groba na području Woodstocka. Istražitelje je tamo dočekao potresan prizor: prekriveno zemljom bilo je tijelo dječačića umotano u plastičnu vreću. Način na koji je dijete ubijeno još uvijek nije poznat, a bit će utvrđen obdukcijom i daljnjom istragom. Važan dio istrage bit će i otkriti što je američki bračni par nagnalo na ovaj bezuman, svakome nezamisliv čin.

As the search for Andrew
Profimedia, Newscom

JoAnn i Andrew istog trenutka su uhićeni i protiv njih su podnesene kaznene prijave za niz teških zločina, uključujući ubojstvo, nasilje u obitelji te neprijavljivanje smrti djeteta.

- Znamo da si sada na mirnom mjestu i da se igraš na nebeskom igralištu, znamo da si sretan i da više ne moraš patiti - rekao je u potresnom obraćanju šef lokalne policije u Crystal Lakeu James Black.

Obitelj živjela u prljavom stanu kojim se širio miris fekalija

Daljnja analiza slučaja koju je objavio NBC pokazuje da je dječakova majka na dan njegova navodnog nestanka uhićena temeljem naloga zbog prometnog prekršaja iz 2018., jer je tada vozila bez vozačke dozvole. Tada je, pokazuju izvješća, bez dozvole odvezla automobil do obližnjeg restorana brze hrane kako bi prijavila navodnu provalu u kuću. Policijska izvješća od tog dana pokazuju kako su službenici već tada izrazili zabrinutost zbog uvjeta života u kući Freundovih, navodeći kako je obitelj živjela u neadekvatnim okolnostima te da je pseći urin i izmet bio posvuda, dok kamin (u prosincu) uopće nije radio.

Search and rescue crews continue on Tuesday, April 23, 2019, to look for 5-year-old Andrew
Profimedia, SIPA USA

- Prljava, zatrpana i očajna kuća kojom se širi miris fekalija - zapisao je u svoj notes jedan od policajaca, a vidjeli su i da jedno od dvoje djece (ne navodi se koje) ima masnice na obrazu.

Djeca su tada oduzeta roditeljima, no ubrzo su i vraćena jer se nije uspjelo dokazati da su masnice posljedica fizičkog zlostavljanja od strane roditelja.

Obitelj je policiji otprije bila poznata, a jednom su izašli na teren jer su susjedi prijavili da s djecom žive bez električne energije. Majka djece tada ih je odbila pustiti u kuću, no policajci su svejedno zabilježili da su, po njihovu mišljenju, djeca "zdrava i sretna", javlja NBC.

Netom uoči Andrewovog nestanka njegov mlađi brat Parker oduzet je roditeljima i nalazi se ustanovi. Čitava Amerika sada se pita je li sustav zakazao i je li se moglo učiniti više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:38