RAZARAJUĆE POSLJEDICE

JEZIVO UPOZORENJE STRUČNJAKA 'Budite spremni, ISIS planira nuklearni napad u srcu Europe'

 Reuters/cc

Prijetnja od nuklearnog terorističkog napada trenutno je najveća od kraja Hladnog rata, s obzirom na to da Islamska država aktivno nabavlja oružje za masovno uništenje, smatraju stručnjaci za nuklearnu proliferaciju, piše britanski Independent.

- ISIS je već izvršio nekolicinu kemijskih napada na Siriju; znamo da želi napraviti korak više i izvršiti nuklearni napad na srce Europe. To u kombinaciji sa slabom razinom osiguranja u nuklearnim istraživačkim centrima u bivšim sovjetskim zemljama znači da je prijetnja od napada na Zapad visoka - kazao je Moshe Kantor, predsjednik Međunarodnog luksemburškog foruma.

Upozorenje koje stiže iz organizacije čiji članovi uključuju bivše ministre i visoke dužnosnike iz Rusije i Zapada, dolazi zajedno s upozorenjem na moguće islamističke napade na Francusku uoči Svjetskog nogometnog prvenstva Euro 2016.

Kantor ne sugerira da će se nuklearni napad dogoditi upravo tijekom nogometnog prvenstva, no ističe kako je islamistička ćelija koja je izvršila napad na Bruxelles prije dva mjeseca pratila radnike i osiguranje u belgijskoj nuklearnoj elektrani.

- Njihovi prethodni pokušaji, koji su dokumentirani, ukazuju da su željeli pristupiti nuklearnoj postaji u Belgiji, što samo dokazuje njihove namjere. Ne moraju nužno koristiti 'prljave bombe'. Ne govorimo samo o ukradenom nuklearnom materijalu; ako upotrijebe obične eksplozive u nuklearnom postrojenju, ako prokrijumčare bombu, posljedice bi mogle biti katastrofalne - kazao je na međunarodnoj konferenciji u Amsterdamu.

Bivši britanski ministar obrane Des Browne, član forma i predsjednik Inicijative za borbu protiv nuklearne prijetnje (Nuclear Threat Initiative - NTI) kazao je kako je prijetnja od nuklearnog terorizma značajno i kompleksno pitanje koje treba jedinstven međunarodni odgovor.

- Ne bi nas trebalo iznenaditi ako teroristi dođu u posjed nuklearnog materijala i pokušaju ga iskoristiti. Znamo da ga traže, a bila su i izvješća o tome da posjeduju izotope urana kad su osvojili Mosul - kazao je.

- Nije tako teško izraditi 'prljavu' bombu. Možda ne mogu ubiti toliko puno ljudi s takvom bombom, no efekt na okoliš, infrastrukturu i psihološki utjecaj na ljude bio bi razarajuć. Nuklearna postrojenja mogu napasti i računalnim putem.

Ovaj sastanak u Amsterdamu obilježio je 30. godišnjicu summita u Reykjaviku gdje su se susreli američki predsjednik Ronald Regan i sovjetski vođa Mihail Gorbačov koji su tada utrli put povijesnom Sporazumu o eliminaciji raketa srednjeg i malog dometa.

Ranije ove godine održana je konferencija o nuklearnom naoružanju u Washingtonu gdje su tema bili teroristički napadi nuklearnim materijalom Islamske države i drugih ekstremističkih skupina.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odbio je prisustvovati na sastanku tvrdeći da je to američki pokušaj da preuzmu sustav osiguranja radioaktivnom materijala. S druge strane, prošle jeseni otkriveno je kako je u četiri navrata spriječen pokušaj bandi iz Moldavije da prodaju nuklearni materijal teroristima, uključujući Islamsku državu, piše britanski Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:57