VODE U ANKETAMA

Jogurt revolucija dovodi pirate koji obećavaju dekriminalizaciju droga, kraći radni tjedan, temeljni prihod za sve građane i azil za Snowdena

Birgitta Jonsdottir, čelnica islandske Piratske stranke (u krugu)
 REUTERS

REYKJAVIK - Islandom bi uskoro mogli zavladati pirati. Mlada piratska stranka u anketama je prestigla Nezavisnu stranku, najveću stranku vladajuće koalicije, i sada je na 22 posto.

Islandska Piratska stranka zalaže se za izravnu demokraciju, transparentnost i neutralnost interneta, te imaju spreman plan za vladanje državom. Uz pomoć grupnog financiranja pripremili su nacrt novog Ustava, koji bi nacionalizirao sve prirodne resurse i postavio nova pravila za donošenje javnih politika.

Popularnost im je skočila nakon takozvane 'jogurt revolucije' u travnju ove godine, nakon što je Panama Papers skandal otkrio kako je islandski predsjednik izbjegavao poreze putem pravničke tvrtke Mossack Foncesce.

Iako nije izgledno da će moći samostalno sastaviti Vladu, Pirati planiraju koalirati s manjim strankama, poput Zelene lijevice i Socijaldemokratskog saveza. Izjavili su kako sigurno neće koalirati sa strankama koje su trenutno na vlasti.

Predsjednica Piratske stranke, Birgitta Jonsdottir (48), netipična je političarka koja sebe naziva 'poetičarkom'. Čak i ako Pirati odnesu izbornu pobjedu, ne gura se postati nova premijerka.

- Prihvatit ću to samo ako nitko drugi ne može ili ne želi, izjavila je Jonsdottir, koja je prije osnivanja stranke radila kao pravna savjetnica za Wikileaks.

Pirati obećavaju veću transparentnost, univerzalni temeljni prihod za sve građane, radni tjedan od 35 sati, dekriminalizaciju droga, pošteniju raspodjelu dividenda od islandskih prirodnih dobara, a obećavaju i dodijeliti islandsko državljanstvo te azil najpoznatijem svjetskom zviždaču Edwardu Snowdenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:35