IŠČLANJENJE IZ EU

ODGAĐA SE GLASANJE O SPORAZUMU O BREXITU Snažan udarac za Johnsona: Većina podržala sporni amandman, sada se sve dodatno zakompliciralo

 
Boris Johnson
 Parliament TV / REUTERS

>>> NOVO 15:50 Britanski parlament izglasao je u subotu amandman zastupnika Olivera Letwina kojim odgađa glasanje o sporazumu o Brexitu što ga je Boris Johnson sklopio u četvrtak s EU te parlament o premijerovu sporazumu neće danas glasati.

Bivši konzervativni zastupnik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May, tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, ali da je predloženi amandman osiguranje da Boris Johnson neće moći provesti Brexit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. listopada.

Za prihvaćanje amandmana glasala su 322 zastupnika, a 306 ih je bilo protiv.

Letwinov amandman odgađa glasanje o Johnsonovom sporazumu što bi se dogodilo da amandman nije prihvaćen sve dok se ne usvoji zakonski okvir koji to omogućuje.

Johnson je ponovio da neće ponovno pregovarati s EU.

"Neću s EU pregovarati o odgodi niti me zakon prisiljava da to učinim", kazao je Johnson nakon glasanja.

Čelnik laburista Jeremy Corbyn poručio je da se premijer mora "pridržavati zakona" i zatražiti od EU odgodu Brexita.

Johnson je kazao da će vlada idućeg tjedna predložiti zakonske prijedloge potrebne za britanski izlazak iz EU 31. listopada.

Parlament će najranije u utorak glasati o Johnsonovu sporazumu.

Rezultati glasanja o Letwinovu amandmanu bili su "vrlo tijesni" te se nadam da će zastupnici podržati sporazum "velikom većinom", rekao je Johnson.

-----------------------

15:34 Počelo je glasanje o Letwinovu amandmanu.

-----------------------

15:19 Bivši konzervativni zastupnik u britanskom parlamentu Oliver Letwin rekao je u subotu, na izvanrednoj sjednici parlamenta, da je nedogovorna teza premijera Borisa Johnsona o izboru između samo dva rješenja: sporazuma o Brexitu i Brexita bez sporazuma.

U raspravi na izvanrednoj sjednici parlamenta sazvanoj kako bi zastupnici potvrdili njegov sporazum o Brexitu koji je u četvrtak u zadnji trenutak dogovorio s Bruxellesom, Johnson je pozvao Letwina da povuče svoj amandman kojim traži odgodu današnjeg glasanja.

Bivši konzervativni zastupnik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May, tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, ali da je predloženi amandman osiguranje da Boris Johnson neće moći provesti Brexit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. listopada.

Prihvaćanje Letwinova amandmana odgodilo bi glasanje o Johnsonovu sporazumu sve dok se ne usvoji zakonski okvir za glasanje o sporazumu.

"Premijer ima strategiju. On želi reći svim kolebljivcima: 'ili moj sporazum ili nema sporazuma, glasajte za implementaciju zakona ili ćemo propasti'", rekao je Oliver Letwin na sjednici britanskog parlamenta.

"Ne možemo biti sigurni da će ta premijerova prijetnja funkcionirati. Ja, usprkos podršci premijerovu sporazumu, ne vjerujem da je odgovorno izložiti naciju riziku tom prijetnjom", zaključio je Letwin.

Zastupnik DUP-a, sjevernoirskih unionista, Sammy Wilson sugerirao je u svom izlaganju da će zastupnici njegove stranke podržati Letwinov amandman ili svojim glasanjem utjecati na vladinu politiku prema Sjevernoj Irskoj.

"Mi ne bismo ispunili našu dužnost, ako ne bismo iskoristili svaku dostupnu strategiju u pokušaju da dobijemo jamstva, promjene i izmjene koje bi osigurale interese Ujedinjenog Kraljevstva i njegovih sastavnih dijelova", kazao je Wilson.

Bivša britanska premijerka Theresa May podržala je u parlamentu Johnsonov sporazum te je kazala da osjeća "deja vu".

"Ako želite da ova zemlja krene naprijed, glasajte za sporazum", zaključila je May.

-----------------------

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u subotu, otvarajući raspravu o Brexitu u Donjem domu britanskog parlamenta, kako se nada da će zastupnici prihvatiti sporazum koji je sklopio ovaj tjedan s EU-om te da će Velika Britanija konačno razriješiti situaciju oko Brexita.

"Nadam se da će nam, okupljenima radi obvezujućeg glasanja, biti dopušteno obvezujuće glasanje", rekao je Johnson referirajući se na mogućnost usvajanja Letwinova amandmana kojim bi se morao stvoriti zakonski preduvjet za glasanje o brexitu u parlamentu te bi danas moglo doći do odgode.

"Nadam se da je ovo trenutak kada ćemo konačno moći postići razrješenje (Brexita) i pomiriti instinkte koji se bore u nama", dodao je.

Johnson je u uvodnom govoru u parlamentu rekao da ne postoje razlozi za novu odgodu te da je "daljnja odgoda besmislena".

Također je kazao da po njegovu uvjerenju predloženi sporazum predstavlja najbolje rješenje.

Johnson je rekao da ni Europska unija nije zainteresirana za daljnju odgodu.

"Britanska javnost i EU žele da se provede brexit", kazao je Johnson pozvavši parlamentarce da se demokratski slože oko toga budući da "sporazum može izliječiti zemlju".

Letwinov amandman mogao bi zaustaviti današnje glasanje

Konzervativci neće glasati o sporazumu o Brexitu u subotu, ako parlament usvoji tzv. Letwinov amandman kojim bi se odgodilo prihvaćanje sporazuma, prije usvajanja zakona o ratifikaciji sporazuma, naveo je BBC, čime bi parlament zadobio veću kontrolu nad procesom napuštanja EU-a te bi se isključio Brexit bez sporazuma.

Bivši ministar financija Philip Hammond kazao je u subotu za BBC da će poduprijeti amandman koji je inicirao drugi proeuropski bivši konzervativac Oliver Letwin, da se parlament privremeno suzdrži od davanja potpore sporazumu.

Prijedlog pobunjenog konzervativnog zastupnika Olivera Letwina ima dobre šanse za prihvaćanje.

Prihvaćanje amandmana bi značilo da Johnsonov sporazum ne može biti odobren dok zakonski okvir koji sporazum prati uspješno ne prođe u parlamentu.

Predsjednik Donjeg doma parlamenta John Bercow stavio je na dnevni red glasanje o Letwinovu amandmanu.

Izvor s Downing Streeta rekao je za BBC da bi u slučaju usvajanja tog amandmana, konzervativni zastupnici napustili sjednicu parlamenta te ne bi sudjelovali u glasanju o Johnsonovom sporazumu.

Konzervativci bi nakon toga usvojili potrebne zakone kako bi se sporazum ratificirao u ponedjeljak.

Potpuna neizvjesnost oko glasovanja i moguće potpore

Nakon Johnsonova izlaganja parlament je otvorio raspravu nakon koje će uslijediti glasovanje.

Prihvaćanje u parlamentu samo je prvi dio kriterija potrebnog za ratifikaciju sporazuma. Da bi se ratifikacija završila potrebno je i izglasavanje zakona do 31. listopada.

Ako zastupnici prihvate novi dogovor Johnson može provesti plan izlaska 31. listopada. Ako bude odbijen, britanski premijer bi mogao tražiti dozvolu da 31. listopada izvede Britaniju iz EU-a bez sporazuma.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), koja inače podupire Johnsonovu vladu i ima 10 zastupnika, najavila je da neće podržati dogovor, kao i oporbeni laburisti, Škotska nacionalna stranka i liberalni demokrati.

Britanski parlament broji 650 zastupnika, a za ratifikaciju će trebati potpora 320 zastupnika. O sporazumu će glasovati 639 zastupnika s obzirom da zastupnici Sinn Feina ne sudjeluju u radu parlamenta, a predsjednik parlamenta i njegova tri zamjenika nemaju pravo glasa.

Konzervativci u parlamentu broje 288 zastupnika i nemaju većinu, laburisti imaju 244 zastupnika, no među njima je u petak najavljeno da bi devetero njih, a možda i više, moglo poduprijeti Brexit. Postoji među njima i veća skupina od oko 20 zastupnika koji žele da Britanci iziđu sa sporazumom.

Ne zna se ni kako će glasovati konzervativci, među kojima su i tvrdokorni Brexitovci, tzv. spartanci, njih 28, koji su svaki put odbijali sporazum koji je ispregovarala bivša premijerka Theresa May. Nejasno je i kako će glasovati skupina od 23 neovisna zastupnika, koji su nedavno izbačeni iz stranke.

Ako Johnson izgubi glasanje o sporazumu i ne dobije potporu za izlazak iz EU, zakon od Johnsona zahtijeva da napiše pismo Bruxellesu u kojemu traži još vremena za pregovore, čime se brexit odgađa do 31. siječnja 2020. godine. Tada će EU-om predsjedati Hrvatska.

Vođa laburista Jeremy Corbyn: 'Narod treba imati konačnu riječ o Brexitu'

Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn poručio je u subotu u britanskom parlamentu da "narod treba imati konačnu riječ" o Brexitu najavivši da zastupnici njegove stranke neće poduprijeti sporazum premijera Borisa Johnsona o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

"Glasanje za sporazum danas neće okončati Brexit. Neće donijeti sigurnost. Narod bi trebao imati konačnu riječ", kazao je Corbyn u svom obraćanju britanskim parlamentarcima.

Corbyn je poručio kako se vladi "ne može vjerovati" te da je ovaj sporazum gori od sporazuma koji je predložila Theresa May.

"U potpunosti razumijem frustracije i zamor diljem zemlje i u ovom Domu. No mi jednostavno ne možemo glasati za sporazum koji je čak i gori od onoga koji je ovaj Dom tri puta odbacio, rekao je Corbyn referirajući se na sporazum bivše premijerke.

Također je istaknuo da sporazum "ugrožava radnička prava".

Boris Johnson je replicirao da laburistički vođa "ne vjeruje" britanskim građanima jer nije podržao raspisivanje prijevremenih izbora te je poručio zastupnicima laburista da "ignoriraju izjave" svoga vođe.

Predsjednica Liberalno demokratske stranke Jo Swinson rekla da će u raspravi da veliki prosvjedi ispred Parlamenta pokazati da javnost želi novi referendum te da će građani odlučiti ostati u Europskoj uniji, na što joj je Johnson replicirao da je njena stranka glasala protiv prijevremenih izbora.

Predsjednik kluba Škotske nacionalne stranke (SNP) u britanskom parlamentu Ian Blackford poručio je kako je "torijevska vlada prodala Škotsku".

Bivši ministar financija Philip Hammond kazao je u raspravi da nije siguran hoće li podržati sporazum, ali da traži "prikladnu ulogu parlamenta".

Prema jutrošnjoj najnovijoj procjeni BBC-a za sporazum je trenutno 310 zastupnika, 302 ih je protiv, a 27 ih je neodlučno.

BBC tvrdi da 12 laburističkih zastupnika podržava sporazum, dok ih je 12 neodlučno.

Svi parlamentarci iz skupine European Research Group, koja okuplja dvadesetak zagovornika tvrdog brexita u Konzervativnoj stranci i bivših pobunjenika protiv Therese May, tzv. spartakovaca, najavili su da će glasati za Johnsonov sporazum o brexitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:22