KRIZA NA VRHUNCU

JOHNSON 'Ova Vlada želi dostaviti Brexit 31. listopada! Ako Parlament izglasa novu odgodu, odsjeći će nam noge u pregovorima s Bruxellesom'

 
Boris Johnson
 Simon Dawson/Pool / REUTERS

NOVO: 19:05 - Prije pet tjedan rekao sam da ova Vlada neće dočekati do 31. listopada da dostavimo Brexit. Zato ćemo poboljšati usluge u još 20 bolnica, zaposliti novih 20.000 policajaca i poboljšati školstvo.

Kako bismo sve to napravili, moramo pričekati do listopada za otvaranje nove sesije parlamenta.

Za to vrijeme pokušat ćemo isposlovati bolji dogovor s Bruxellesom. Zastupnici u Parlamentu sutra bi opet mogli izglasati odgodu Brexita, u što ne vjerujem, i stoga smatram da trebamo ići dalje u pregovorima s EU, bez novih izbora.

Ako bi zastupnici u parlamentu izglasali novu odgodu, to bi "odsjeklo noge" Vladi u pregovorima s Bruxellesom, što se ne smije dogoditi. Moramo se ujediniti, hajmo dostaviti Brexit do 31. listopada - poručio je Johnson.

------------------------------------------

NOVO: 18:55 - Britanski premijer Boris Johnson uskoro bi se trebao obratiti javnosti ispred Downing Streeta 10 i otkriti hoće li Britanci uskoro izaći na izvanredne izbore, o čemu se upravo raspravljalo na sjednici britanske vlade.

------------------------------------------

Britanski premijer Boris Johnson sazvao je sjednicu vlade kasnije u ponedjeljak na kojoj bi se moglo odlučiti da se od zastupnika zatraži raspisivanje prijevremenih izbora ako će glasati protiv njegova plana za Brexit, rekla je politička urednica BBC-ja Laura Kuennsberg.

"Vlada se sastaje ovo poslijepodne", otkrila je urednica i dodala kako je sada "realna mogućnost" da će Johnson od zastupnika ovaj tjedan tražiti raspisivanje izbora.

"To će se dogoditi ako pobunjenici izglasaju zakon - no ne i ako izgube, naravno", zaključila je.

Kuennsberg se tu referira na očekivani pokušaj oporbenih stranaka i dijela konzervativnih zastupnika da primoraju vladu da od Bruxellesa traži odgodu roka za Brexit.

Parlament se s ljetne pauze vraća u utorak, a Sky je u ponedjeljak objavio da konzervativci računaju da je barem 19 pobunjenih u njihovim redovima.

Izvor iz tajništva torijevaca otkrio je u ponedjeljak da će svaki konzervativni zastupnik koji glasa protiv vlade biti izbačen iz stranke i neće se moći kandidirati uz druge konzervativce na sljedećim izborima.

Johnson ima samo jedan glas većine u parlamentu sa 650 zastupnika pa bi zbog njegovih prijetnji o izbacivanju zastupnika iz stranke, poput primjerice bivših ministara financija i obrane Philipa Hammonda i Davida Gaukea, moglo doći do novih izbora.

"Bilo bi potpuno nerazumno da zastupnici, koji su tri puta odbacili prošli sporazum, pokušaju vezati ruke premijeru dok pokušava pregovarati o sporazumu koji mogu podržati uoči Europskog vijeća u listopadu", rekao je u ponedjeljak Johnsonov glasnogovornik, no i odbacio da Johnson planira održati nove izbore.

"On je to pitan mnogo, mnogo puta, a njegov odgovor je uvijek bio da ne želi izbore. Vjeruje da javnost od njega želi da provede Brexit 31. listopada. Potpuno je usredotočen na to".

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn kazao je u ponedjeljak da želi izbore i da će njegova stranka spriječiti izlazak bez sporazuma.

"Moramo se ujediniti kako bismo zaustavili Brexit bez dogovora - ovaj tjedan bi mogao biti naša zadnja šansa", poručio je laburist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:22