KRIZA NA OTOKU

JOHNSON UVJEREN U BREXIT SA SPORAZUMOM, IRSKA UPOZORAVA DA VRIJEME CURI 'Pregovarati možemo samo na temelju ozbiljnih prijedloga, dosad ih nije bilo'

 Reuters

LONDON/BRUXELLES - Britanski premijer Boris Johnson rekao je u petak da će njegova vlada poštovati zakon i vjeruje da će njegova zemlja napustiti EU sa sporazumom, no Irska ga upozorava da vrijeme curi, a London još nije iznio nove prijedloge.

Johnson je obećao da će Veliku Britaniju izvesti iz bloka 31. listopada sa sporazumom o razdruživanju ili bez njega, ali je parlament u Londonu izglasao zakon kojim ga prisiljava da zatraži odgodu ako ne dogovori novi sporazum do 19. listopada.

"Poštovat ćemo zakon, no uvjereni smo da možemo izaći 31. listopada i najbolji način da to učinimo jest da dogovorimo sporazum", odgovorio je Johnson novinarima na pitanje traži li odgodu ili novi zakon.

"Zato je čin predaje tako štetan", rekao je Johnson misleći na zakon kojim ga parlament prisiljava da traži odgodi ako ne dogovori sporazum. Johnson je taj zakon već nazvao i "činom poniženja" i "kapitulacijom".

U Bruxellesu je u petak irski šef diplomacije Simon Coveney upozorio da EU i Britanija tek trebaju smanjiti razlike i dogovoriti novi sporazum.

Nakon sastanka s Michelom Barnierom, glavnim pregovaračem EU za brexit, Coveney je rekao da EU još želi pregovarati, ali samo na temelju "ozbiljnih prijedloga" koje bi iznijela Britanija.

"Do sada ih nije bilo i sve dok ne dobijemo ozbiljan pismeni prijedlog... te velike razlike ostaju. A vrijeme curi", ustvrdio je Coveney, pa poručio "Na potezu su britanski premijer i njegov tim".

Dodao je da je Irska otvorena za mogućnost odgode brexita i da je "odgoda povoljnija od izlaska bez sporazuma".

Pregovori zapinju na zaštitnom mehanizmu, tzv. "bacskstopu" koji London ne želi, a riječ je o mjeri koja bi spriječila povratak tvrde granice između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Republike Irske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:34