POVJERILA SE AMERIKANCIMA

Jovanka Broz otkrila: Tito i Draža Mihajlović dva su puta pregovarali. Ja sam to dogovorila!

 Monografija Tito i Jovanka Joška Eterovića

Jovanka Broz , udovica Josipa Broza Tita , otkrila je u razgovoru koji je vodila s visokim dužnosnikom američke ambasade 2009. godine mnoge podatke koje jugoslavenska javnost nije znala o svom bivšem doživotnom predsjedniku, otkrivalu dokumenti WikiLeaksa, a prenosi Blic.

Jovanka je tako otkrila kako Tito nikada nije volio Ruse, Slovence je optužila da slabu posvećenost ideji jugoslavenstva te je napala one koji su je 1977. godine stavili u kućni pritvor.

Najzanimljivije svjedočanstvo koje je dala je ono o dva susreta Tita i četničkog vođe Draže Mihajlovića , koje je sama organizirala, jednom u njenom selu u Kninu.

- Oni su pričali i spavali jedan pored drugog na prostirkama od slame - prisjetila se Jovanka. Pregovorio partizana i četnika prekinut je sljedećeg jutra kada su svi Titovi suradnici poginuli u velikoj eksploziji koja je odnijela most kojim su prolazili. Bilo je jasno da su Mihajlović i četnici htjeli iskoristiti pregovore kao izgovor da Tita namame u zamku i smaknu ga.

Sastanak u veleposlanstvu organizirao je Rasim Ljajić, jedini čovjek koji je po Jovankinom mišljenju sposoban voditi Srbiju. Ovo je također prvi sastanak sa stranim državnikom koji je Jovanka imala od kućnog pritvora 1977. godine.

Za pritvor je kriv Stane Dolenc, slovenski komunist i član Predsjedništva, koji se bojao da Jovanka ne iskoristi svoju popularnost da preuzme vlast i postane nasljednikom pokojnog muža, uvjerena je bila Jovanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:38