NAPETOSTI ZBOG KOSOVA

JUČER JE ZVECKALA ORUŽJEM, DANAS SE OKREĆE BUDUĆNOSTI Brnabić ublažila ratnu retoriku, ni Vučić ne želi rat: 'Ne volim koristiti tu riječ'

 Profimedia, ATA Images Editorial

Srbijanska premijerka Ana Brnabić dala je u srijedu naslutiti da bi stvaranje vojske Kosova moglo isprovocirati vojnu intervenciju Beograda, dvadeset godina nakon oružanog ustanka Albanaca protiv srbijanskih vlasti.

"Nadam se da nikada nećemo morati upotrijebiti svoju vojsku, ali, nažalost,mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako (premijer Albanije) Edi Rama na njih poziva", rekla je Brnabić novinarima.

Danas je pak okrenula ploču i ublažila ratnu retoriku. Istaknula je kako žali zbog načina na koji su pojedini svjetski mediji interpretirali njezinu jučerašnju izjavu, jer je "ispalo" da Srbija preti nečim, kako je rekla.

- Naš fokus su obrazovanje i škole, a ne oružje i vojska, poručila je danas predsednica vlade Ana Brnabić i istaknula da ni jučer, ni nikada ranije nije pozivala na rat, već na mir i stabilnost.

- Kompromisno rješenje kosovskog pitanja za Srbiju znači isključenje priznanja neovisnosti, ali da bi se govorilo o kompromisu mora postojati sugovornik s druge strane, rekla je danas predsednica vlade Ana Brnabić.

Ona je rekla da se kompromis nalazi između dva pola, gde je na jednoj strani - "Kosovo je dio Srbije i točka", a na drugoj "Kosovo je neovisno i točka".

I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se danas u povodu jačanja napetosti na Kosovu i nakon pristojbi na robu iz Srbije, te je izrazio uvjerenje da neće biti rata.

- Ne volim koristiti tu riječ, čini mi se da ljudi u Prištini danas ne razumiju razmjere katastrofe koju mogu izazvati. Molio bi ih da pokušaju to shvatiti, rekao je za Pink televiziju.

- Svi potezi koje su do sada činili su bili iracionalni. U takvim uvjetima kada imate takvog protivnika, ne želim da kažem neprijatelja, kada se ne slažemo niti oko jednog od ključnih državnopravnih pitanja, onda to jeste problem, kazao je.

On je dodao da se nada da će Srbija sačuvati mir.

- Nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo mir. Srbija će dati sve od sebe, uveren sam da ćemo imati mir, da rata neće biti, ali nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda gdje god da živi, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je to njihova obaveza i da će Srbija svakodnevno u najtežim uvjetima činiti sve da se razgovara i mirno rješavaju problemi.

- Skupo nas koštaju greške koje smo činili po pitanju Kosova i pogrešne političke odluke, istaknuo je Aleksandar Vučić.

Poručio je da će danas u podne razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

- Moramo uspostaviti komunikaciju sa NATO-om jer su oni preuzeli obaveze da ne bude vojske na sjeveru Kosova, rekao je.

Istaknuo je kako ni Njemačka ne može danas tražiti Kalinjingrad, koji je bio nemački Koenigsberg, kao što je i Strasbourg, danas Francuska.

- Greške će nas kad tad skupo koštati. Koštaju nas već danas. Ne najavljujem ništa loše, samo govorim realno i objektivno", rekao je Vučić.

Vučić je također poručio da dok je "politički živ" neće dozvoliti da Srbijom upravlja strana ruka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:59