MIGRANTSKA KRIZA

JUNCKER KRITIZIRAO AUSTRIJU ZBOG OŠTRIJEG REŽIMA NA GRANICI Ispitat će se jesu li te mjere u skladu s europskim zakonodavstvom

 Reuters

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kritizirao je u četvrtak austrijsku odluku o znatnom pooštravanju režima ulaska u tu zemlje, kazavši da će Komisija ispitati jesu li te mjere u skladu s europskim zakonodavstvom.

"Ne želim javno reagirati. Jasno sam govorio tijekom proteklog mjeseca da mi u Komisiji ne volimo nacionalne granične kontrole, ne volim uvođenje tih kontrola što se događa zato što nemamo europski pristup. Ja ću i danas kao i uvijek na sastanku Europskog vijeća tražiti europski pristup. Što se Austrije tiče, moram reći da ne volim njihovu odluku i mi ćemo ispitati je li ona u skladu s europskim zakonodavstvom. Popodne ću o tome imati prijateljsku raspravu s austrijskim kancelarom Wernerom Faymanom", rekao je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom.

Juncker je tako odgovorio na novinarsko pitanje da komentira austrijsku odluku te odluku Slovenije da slijedom austrijske najave uvede strože mjere na granici s Hrvatskom.

Austrija je najavila da će od petka na svojoj južnoj granici sa Slovenijom primati samo 80 zahtjeva za azilom dnevno, a na svoj teritorij će puštati dnevno do 3200 osoba, koje izraze namjeru da će zatražiti azil u nekoj od susjednih država. Slijedom toga, slovenska vlada je u četvrtak objavila da će pojačati nadzor na schengenskoj granici s Hrvatskom. Prema toj odluci, Slovenija će vraćati migrante koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak i koji nisu zatražili azil.

Ministrica unutarnjih poslova Vesne Gyorkos Žnidar je najavila da će Slovenija primati migrante u okviru kvota koje je uvela Austrija.

Grčki ministar za migracije: 'Zatvaranje granica izazvalo bi veliku krizu u Grčkoj'

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas upozorio je da će zatvaranje granica na Balkanu izazvati "veliku humanitarnu krizu" u njegovoj zemlji i da neće zaustaviti val migranata.

U razgovoru za njemački dnevnik Handelsblatt, ministar je istaknuo da je jedini način da se zaustavi dolazak izbjeglica okončanje rata u Siriji. EU mora na tome raditi kao i na rješavanju humanitarne krize u Libanonu, Jordanu i Turskoj, poručio je.

"To je jedini način na koji možemo prevladati krizu. Zatvaranje granica neće pomoći", rekao je u intervjuu objavljenom u četvrtak, pred summit EU-a u Bruxellesu koji je posvećen izbjegličkoj krizi.

"Izbjeglice traže zaštitu jer su im životi ugroženi, očajni su", rekao je.

Makedonija je podigla ogradu s bodljikavom žicom na glavnom prijelazu za migrante na svojoj južnoj granici s Grčkom. Na pitanje kakav će utjecaj imati zatvaranje granica s Balkanom, Muzalas je rekao: "Kada bi se granice sada zatvorilo, to bi u Grčkoj izazvalo veliku humanitarnu krizu."

Upozorio je da je samo 430 izbjeglica do sada preseljeno iz Grčke u sklopu europskog plana koji predviđa relokaciju najmanje 160.000 ljudi iz Grčke i Italije.

Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka oštro se protive bilo kakvom sustavu kvota za prihvat migranata i žele strože kontrole na granicama balkanskih zemalja u grčkom susjedstvu ako ne uspiju napori da se ograniči broj izbjeglica koje pristižu iz Turske u Grčku.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u utorak da Europa mora poboljšati zaštitu svojih vanjskih granica, a za to je potrebno da Grčka uloži više napora kao i da joj njezini europski partneri u tome pomognu.

No Muzalas je istaknuo da Grčka štiti svoje granice i da ima "najbolje moguće kontrole" i na kopnu i na moru. Napomenuo je da Grčka po međunarodnom pravu mora primiti sve izbjeglice koje stižu morem.Kazao je također da je na grčkim otocima raspoređeno 700 djelatnika Frontexa, dok je Grčka tražila 1800.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:35