PREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE

JUNCKER OPTUŽUJE MAĐARSKOG PREMIJERA ZA DEZINFORMIRANJE 'Kada Viktor Orban kaže da sam ja odgovoran za Brexit, to je fake news'

Šef Europske komisije Jean Claude Juncker
 Eric Vidal / REUTERS

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je u petak u Bruxellesu optužio mađarskog premijera Viktora Orbana da vodi kampanju dezinformiranja o migracijama i Brexitu.

"Neki premijeri koji sjede u Europskom vijeću iznose lažne vijesti", rekao je na konferenciji za novinare predsjednika institucija na kraju europskog summita.

"Kada Viktor Orban kaže da sam ja odgovoran za Brexit, to je fake news", optužio je.

"Kada Viktor Orban kaže da su migranti odgovorni za Brexit, to je također fake news", dodao je.

"Nemojmo za sve optuživati druge i provjerimo u našim redovima tko su oni koji ih plasiraju", rekao je.

Junckerova optužba Orbana je potvrda loših odnosa između dvojice čelnika, članova Europske pučke stranke (EPP).

U petak se na summitu razgovaralo o borbi protiv dezinformiranja i belgijski premijer Charles Michel je tražio od Komisije da "predvidi sankcije ukoliko je nekoj kampanji laži svrha namjerno destabiliziranje demokracija".

On je je ustvrdio da je kampanja laži namjerno usmjerena na UN-ov Pakt o migracijama zbog čega je došlo do prekida vladine koalicije sastavljene s flamanskim nacionalistima NV-A koji se protive belgijskom potpisivanju Pakta.

Sada je vlada Charlesa Michela manjinska ali premijer je potpisao pakt u ime Belgije.

Mađarska, Austrija, Poljska, Češka, Bugarska, Latvija i Slovačka su ga odbile potpisati i Viktor Orban vodi kampanju protiv pakta.

Europska komisija je predstavila plan djelovanja i osnovala "sustav brzog uzbunjivanja" između institucija i zemalja EU s ciljem podjele u realnom vremenu podatka o kampanjama namjernih širenja lažnih vijesti.

Europska izvršna vlast koristi i velike internetske igrače poput Facebooka, Twittera i Googlea i od njih će od siječnja tražiti mjesečna izvješća radi provjere provode li obveze koje su potpisali u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:04