ŠEF EUROPSKE KOMISIJE

JUNCKER U DRUŠTVU BORUTA PAHORA HRVATSKOJ POSLAO HLADAN TUŠ 'Arbitražna presuda mora se implementirati, to nije samo bilateralno pitanje'

 screenshot EbS

Ako je do sada bilo dilema o tome inzistira li Europska komisija na implementaciji arbitražne odluke o granici između Hrvatske i Slovenije, njih je u Bruxellesu uklonio predsjednik tog tijela Jean Claude Juncker. On je rekao da se odluka mora implementirati, da je Komisija spremna u tome posredovati te da ta tema malo koga izvan Slovenije i Hrvatske zanima, ali to nije samo bilateralno pitanje.

- To nije samo bilateralno pitanje. To je pitanje koje ima utjecaj na cijelu Europsku uniju. Zato mi kao Komisija predlažemo, ako strane to žele, posredovati između dviju strana. To je jedno od najvažnijih pitanja oko kojih ljudi u Hrvatskoj i Sloveniji misle - rekao je Juncker i povezao to pitanje i s budućim procesom proširenja prema Zapadnom Balkanu poručivši da više neće biti moguće da države uđu u EU ako prije toga nisu riješile bilateralna granična pitanja sa susjedima.

Juncker je to rekao govoreći pred novinarima u Bruxellesu zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Pahor je pak optužio Hrvatsku da odbijanjem implementacije odluke arbitražnog suda krši i sam pristupni ugovor koji je i on osobno, kao i Juncker, u svojstvu premijera potpisao.

- Ja, Juncker i Tusk smo 2011. potpisali Pristupni sporazum s Hrvatskom. To je bilo moguće jer je Hrvatska tada pristala ići u arbitražu. Slovenija je obećala da će ukinuti prepreke u pregovorima. Slovenija se toga pridržavala. Bez toga Hrvatska ne bi mogla ući u EU. Zato sada Slovenija očekuje da će se i Hrvatska pridržavati obveze i prihvatiti i implementirati odluku arbitraže. Hrvatsko oklijevanje o provedbi arbitražne odluke je i kršenje hrvatskog pristupnog sporazuma - rekao je slovenski predsjednik.

Na pitanje kakvu će konkretnu ulogu imati komisija Juncker je rekao:

- Rekao sam objema vladama da se svi dionici moraju konzultirati. Znate razloge zbog kojih je Hrvatska odlučila da izađe iz arbitraže. Oni su nam rekli svoje razloge. Mi želimo igrati ulogu posrednika. Odluka arbitraže je obvezujuća jer su arbitraže dio slagalice o rješavanju takvih pitanja.

Juncker je rekao da će rješenje graničnih sporova biti ključno i za proširenje EU prema Zapadnom Balkanu.

- Ne možemo se igrati s ovim stvarima. One se moraju riješiti prije nego države uđu u EU - rekao je predsjednik Komisije.

On je rekao da smatra kako se Hrvatska i Slovenija 'ponašanju odlično kao članice', ali moraju riješiti ovaj spor.

- Neki kažu da je to bilateralno, a drugi da je to europsko pitanje. Mi želimo približiti članice jer su razlike jako male - rekao je on.

Na pitanje krši li Hrvatska i EU pravo Juncker je rekao da 'ne može jednostavno odgovoriti na jednostavna pitanja'.

- Želimo rješenje koje uzimaju u obzir i odluku arbitraže i stavove stranaka. Prvo želimo približiti strane. Razlike nisu onakve kako su prikazane. Slažem se da je odluka suda tu i ona se mora na najbolji način primijeniti. Ne želim incidente između dvije države. Ne želim da dvije države uđu u konflikt - rekao je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:54