POLUOTOK NA RUBU RATA

Južna Koreja održala vojnu vježbu, Pyongyang 'drži prst na okidaču'

Južnokorejski vojni avioni nadgledaju zračni prostor u slučaju sjevernokorejskog napada
 AP Photo/ Yonhap

SEOUL - Planirana vojna vježba Južne Koreje započela je u ponedjeljak poslijepodne prema lokalnom vremenu, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo obrane. Nakon što je prije nekoliko dana odgođena zbog nepovoljnog vremena, južnokorejska je vojska vježbu bojnim streljivom na otoku Yeonpyeongu započela unatoč prijetnjama Sjeverne Koreje .

Odmah nakon početka vojnih manevara, južnokorejski su vojni avioni poletijeli te nadgledaju zračni prostor kako bi mogli brzo reagirati u slučaju sjevernokorejskog napada. Nije poznato koliko se mlažnjaka našlo u zraku.

Ministarstvo obrane Južne Koreje navodi kako takve vježbe obično traju dva sata, a stanovništvu otoka preporučeno je da odu u skloništa.

Vježba se održava na otoku Yeonpyeongu koji je postao centar napetosti između dvije zemlje podijeljene 38 paralelom. Podsjetimo, na to su područje krajem studenog sjevernokorejski su vojnici ispalili granate zbog čega je i došlo do zatezanja odnosa. Tada su poginula dva vojnika te dva civila.

Kina: Izbijanje rata na Korejskom poluotoku bila bi 'nacionalna tragedija'

BEIJING - Izbijanje rata između dviju Koreja mogao bi biti 'nacionalna tragedija' koja bi sigurno ugrozila stabilnost regije.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se sastalo u nedjelju s ciljem smirivanja tenzija nije uspjelo doći do zajedničkog sporazuma. Kina i Rusija i dalje čvrsto stoje iza Sjeverne Koreje te je nisu javno osudile za 'zveckanje oružjem'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:19