PANIKA ZBOG OMIKRONA

Južnoafrički predsjednik bijesan zbog zatvaranja granica: ‘Ukinite tu mjeru, žrtva smo diskriminacije‘

Ramaphosa je rekao da je ‘duboko razočaran‘ poduzetim mjerama, koje je opisao kao ‘neopravdane‘

Cyril Ramaphosa

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa osudio je zabranu putovanja koju države diljem svijeta uvude za njegovu zemlju, ali i za njihove susjede, zbog nove varijante koronavirusam, javlja BBC.

Ramaphosa je rekao kako je "duboko razočaran" poduzetim mjerama, koje je opisao kao "neopravdane" te je pozvao da se sve zabrane hitno ukinu. Nekoliko zemalja je već najavilo da će ograničiti putovanja iz JAR-a, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Nizozemsku, Katar i Kuvajt, a najstrože mjere uvodi Izrael koji je najavio zatvaranje granice za sve strance.

Nova, mutirana varijanta covida-19 otkrivena je upravo u Južnoj Africi ranije ovog mjeseca te je prošle srijede prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Ova varijanta je odgovorna za većinu infekcija koje su detektirane u najnaseljenijoj južnoafričkoj provinciji Gauteng u posljednja dva tjedna, a sada je prisutna i u svim ostalim provincijama u zemlji. Japan je u ponedjeljak postao posljednja zemlja koja je ponovno uvela stroga granična ograničenja, zabranjujući svim strancima ulazak u zemlju od 30. studenog.

Omikron varijanta covida-19 vjerojatno će se međunarodno proširiti i predstavlja "vrlo visoki" globalni rizik, a veći rast broja zaraženih mogao bi u nekim područjima imati "teške posljedice", poručila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). No, ranije su pozvali države da "ostave granice otvorenima" te da odaberu "znanstveni pristup" temeljen na "procjeni rizika".

Predsjednik Ramaphosa u nedjelju je rekao kako još nema znanstvenih osnova za zabranu putovanja i da je Južna Afrika žrtva nepravedne diskriminacije. Nadalje, tvrdio je da zabrane ne bi bile efikasne u sprečavanju širenja varijante.

- Jedina stvar koju će ova zabrana putovanja izazvati je dodatna šteta ekonomiji pogođenih zemalja te će potkopati njihovu sposobnost da odgovore na pandemiju i oporave se - rekao je i pozvao zemlje koje su uvele zabrane da „hitno preinače svoje odluke prije nego što budu nanesene dalje štete našim i vašim ekonomijama“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:26