ŽIVOT NA PLOVEĆIM PALAČAMA

'KAD GOST UPALI SVJETLO, MI ODMAH TRČIMO S KRPICOM I OBRIŠEMO PREKIDAČ' Stjuardese otvoreno govore o životu, radu i zaradi na superjahtama

 
 Instagram

Dolaskom ljeta, obala Dalmacije, Francuska rivijera i obala Amalfi pune se luksuznim superjahtama. Na tim nevjerojatnim plovilima uživaju slavni, okrunjene glave i giganti različitih industrija, a da sve teče glatko i bez problema, brine se čitava četa radnika. Najmarljivije među njima su stjuardese, piše CNN.

Same sebe nazivaju 'proslavljenim domaćicama', no one su mnogo više od toga. Znaju biti i zabavljačice, čistačice, koktel majstorice, konobarice, čak i instruktorice joge.

Glavna stjuardesa na jednoj jahti, Gemma Hulbert, taj posao radi već skoro sedam godina – a tek joj je 25.

'Mi brinemo o gostima. Sve što bi mogli zatrebati, mi pripremimo i prije nogo to uopće zatraže', kaže Gemma. A neki zahtjevi mogu biti doista neobični.

'Jednom se jedna gošće željela kupati u kadi ispunjenom vrućom vodom i flaširanom Fiji vodom i nijednom drugom, a u sve to željela je dodati pola čašice ulja za bebe. Možete si zamisliti kako je bilo zabavno poslije čistiti to ulje s mramora', smije se Gemma.

Friday the 13th and we set sail again! Also, we have women and bananas onboard... . Basically, we’re doomed . Flashing back to dropping off our last charter guests of the season before crossing the Atlantic this time last year! . What better way to celebrate then jumping into the Caribbean blue in full uniform?! 3 more days until we set foot in Barcelona! (God willing giving all the salty suspicions we’re sailing with! ) . . . _____________________________________________ #yogateacher #flyhigh #sailsafe #celebrate #yacht #yachtcrew #boat #luxuryforthesoul #sea #sailing #yachtlife #travel #travelphotography #yachting #ocean #luxurylifestyle #boating #lifestyle #boats #summer #yachts #luxurylife #sail #photography #instagood #billionaire #amazing #boatlife #superyacht

Objavu dijeli The Yogi Yachtie (@theyogiyachtie)

'Imala sam jednom gošću koja je kupila vintage Hermesovu torbicu u Sjedinjenim Državama pa je član posade zadužen za financije morao organizirati poseban avion koji je iz Monaca letio za SAD kako bi donio tu torbu i kako bi je gošća mogla nositi na nekoj zabavi.'

I Chelsea Nielsen radi kao stjuardesa na superjahtama, a ujedno je i instruktorica joge. Taj je posao, kaže ona, istovremeno i iscrpljujuć i divan.

'Gosti su navikli na luksuz i na to da oko sebe imaju poslugu 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu', priča ova 33-godišnjakinja tijekom jednog od rijetkih slobodnih dana.

'Naravno, svi oni imaju očekivanja, kao što, uostalom, imam i ja kad odem u neki fini restoran. No uglavnom su svi gosti s kojima sam radila bili vrlo zahvalni i dragi.'

No Chelsea naglašava nešto vrlo zanimljivo.

'Uvijek možete prepoznati tko dolazi iz bogate obitelji u kojoj je već nekoliko generacija imućno. Oni se ophode s nekom posebnom gracioznošću, za razliku od onih koji su se tek nedavno domogli nekog ozbiljnijeg novca i koji se uvijek drže nekako napuhano. Ne osuđujem ih, naravno. No to je vrlo zanimljivo.'

Slavni nisu pravilo

Chelsea je radila i na privatnim i na čarter jahtama, uključujući i nagrađivanu 95-metarsku jahtu Kismet u vlasništvu Shahid Khana, vlasnika klubova Jacksonville Jaguars i Fulham FC. Na toj su jahti ljetovali Beyonce i Jay-Z.

'Radila sam s mnogo slavnih osoba, no nije pravilo da slavni posjeduju jahte. Češće su vlasnici jahti poduzetnici koji su bili dovoljno spretni da zarade toliko novca da ga doslovno mogu bacati u vjetar', kaže Chelsea.

Uobičajena je praksa da stjuardese potpišu poseban ugovor o tajnosti kako bi se zaštitio identitet gostiju. Chelsea kaže da se to radi zbog privatnosti, ali i zbog poštovanja.

Svoje radno vrijeme, pak, uspoređuje s onim liječnika.

'Na raspolaganju smo 24/7!', kaže Chelsea.

Uobičajeno radno vrijeme traje po 13 sati, s pauzom od dva sata preko dana i devet sati noću. Ona radi sve: od održavanja broda, posluživanja doručka, ručka i večere i zabavljanja gostiju satovima joge.

'Industrija jahti je jako materijalistička i jako luksuzna. O njoj se može reći mnogo lijepih stvari, no ponekad je lako izgubiti se u svemu tome, izgubiti srce i dušu, i zaboraviti što je u životu doista važno. Počašćena sam kad ljude ponovno uspijem povezati s tim dijelom njihova života.'

Četkice za zube, čačkalice i štapići od vate

Gemma i Chelsea, poput mnogih drugih, bilježe svoj život stjuardesa na Instagramu. I premda se može činiti glamuroznim po čitave dane loviti sunce po Meksiku, Karibima i Europi, ove djevojke nerijetko skoro da i ne vide sunca od silnih obaveza na brodu i neprekidnih čišćenja luksuznih apartmana četkicama za zube, čačkalicama i štapićima od vate.

Red lips & wine sipsA big heartfelt thank you to the talented @kimschmidtke_ for spending so much time putting together such a comprehensive wine training series. It’s incredible to see stewardesses from around the world come together to help one another! Kim’s wine of choice while watching her guilty pleasure, @belowdeckbravo ?l Anything from her home region of the Barossa Valley, big full bodied Shiraz, this girl like big wines! Kim recently started helping Chief Stews with tasting notes on wine for charters & she’s now looking for her next service stew position. Crossing my fingers I get to work with her one day The fourth & final part of our Wine Series is officially live! Enjoy xx . . . . . #yachtie #stewardess #lux #luxurylife #ocean #yachting #superyacht #yachtieworld #travel #travelbug #stewardesslife #summertime #yachtblog #theyachtstew #communityovercompetition #eventplanner #nautical #yachtstew #yachtstewardess #chiefstew #yachtchiefstew #superyachtcontent #lifestyleblogger #yachtingblogger

Objavu dijeli Yacht Chief Stew • Gemma (@theyachtstew)

'To je prilično ludo. Kad sređujemo kabine svojih gostiju, otvorimo svaku ladicu, svaki proizvod, svaki komad kozmetike i detaljno ga očistimo. Na kraju sve to izgleda kao da je ovaj tren stiglo iz trgovine. S vremenom postaneš pravi perfekcionist i stalno primjećuješ mrlje', kaže Chelsea.

'Kad čistimo stakla ili ogledala, ugasimo sva svjetla i koristimo ručnu svjetiljku kako bi uočili i najsitnije mrlje. Uvijek u džepu imamo krpice kojima brišemo otiske prstiju. Ako gost upali svjetlo, ti odmah ideš za njim i obrišeš prekidač; ako gost sjedne na krevet, ti nakon njega odmah popraviš posteljinu tako da izgleda kao da nitko na njoj nije sjedio; nakon što koriste kupaonicu, ti odmah za njima sve očistiš.'

Atraktivne plaće i nikakav trošak

Unatoč napornim satnicama, ovaj posao omogućuje veliku zaradu. Plaće stjuardesa kreću se od 2.700 do 9.000 dolara mjesečno, ovisno o njihovom iskustvu i veličini plovila. I tu nisu uključene napojnice, a običaj je posadi dati napojnicu u iznosu od 10 posto onoga koliko je koštalo iznajmljivanje jahte. Taj se iznos onda dijeli među posadom. S obzirom da tjedni najam jahte košta od 300.000 do milijun dolara, posada može očekivati dodatne 2.000 dolara tjedno. Važno je napomenuti da posada nema nikakvog dodatnog troška za hranu, smještaj i ostale potrepštine.

'Za samo dva tjedna zaradiš i trostruki iznos od onoga što ćeš dobiti na kraju mjeseca. Sjećam se kad mi se to prvi put dogodilo. Gledala sam u kuvertu i nisam znala što da radim s tolikim novcem', kaže Chelsea.

Održavanje izgleda

Chelsea se sjeća i kako su stjuardese s nekih drugih brodova pričale da dobivaju i novac za frizuru i bojanej kose jer su sve morale biti plavuše.

'To je bilo prvi puta da sam čula za tako nešto. Dobivale su dodatnih 100 dolara mjesečno za održavanje frizure i boje kose.'

Neki gosti, osjetljiviji na mirise, traže od stjuardesa da ne nose parfeme, dok neki drugi traže upravo suprotno.

'Jedan od mojih šefova radio je za neki poznatu parfumeriju i jako je volio mirise pa smo sve morale nositi parfeme', kaže Chelsea.

Obje djevojke se slažu da je izgled veoma bitan. A to ujedno može biti i problem.

'Teško je dobiti ovaj posao ako imate višak kilograma. To je i fizički vrlo zahtjevan posao, pa vam doista može biti problem ako ste predebeli.'

I tetovaže su zabranjene. Čak i onda kad nisu vidljive.

'Na nekim brodovima su samo muškarci, na nekima je posada kompletno bijela, neki poslodavci neće te zaposliti jer im se ne sviđa kako si ispala na fotografiji na CV-ju', priče Chelsea.

Gemma dodaje kako je stjuardesa zapravo lice čitavog broda.

'Na kraju krajeva, radimo sve što će usrećiti naše goste.'

Ljubav kroz brodski prozor

Unatoč napornom radnom vremenu, ove žene uspjele su pronaći i ljubav između svog tog čišćenja i zahtjeva gostiju.

'Prvi put sam ga vidjela kroz brodski prozor', priča Gemma o muškarcu koji joj se svidio i koji joj je u međuvremenu postao mužem.

I Chelsea je svojega partnera upoznala na brodu.

'Teško je održavati vezu s nekim tko ne radi ovaj posao i ne razumije o čemu se radi. Poruke mogu slati samo u određeno doba dana, vjerojatno ne mogu zvati jer moj operater nije dostupan usred mora, poruke šaljem tek pet minuta prije spavanja. No imati partnera na brodu, pogotovo ako dijelite kabinu, jako je lijepo. Lijepo je imati nekoga kome se možete obratiti, koga možete zagrliti i tko će vam reći da će sve biti u redu.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:16