POSLUJU U 90 DRŽAVA

KAD ZAPNEŠ, ZOVI IZRAELCE! Izraelska tvrtka za forenzički software pomogla FBI-u otključati iPhone terorista?

Zagreb, 230914.Pametni telefon Apple iPhone 6 sluzbeno se poceo prodavati u trgovini Hgspot po cijeni od 8499kn.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Reuters / EPH / BORIS KOVACEV

Izraelska tvrtka pomogla je FBI-u da otključa iPhone koji je koristio jedan od napadača u San Bernardinu, piše britanski tabloid Daily Mail.

Riječ je o tvrtki Cellebrite koja obavlja usluge forenzičkog softwarea za mobilne uređaje. Oni surađuju s tisućama stranih agencija i državnih službi, vojski i vlada u više od 90 država svijeta.

Iako ni FBI ni Cellebrite nisu potvrdili ovu informaciju, američka tv mreža NBC tvrdi da imaju informaciju "službenog izvora".

Izraelska firma je inače podružnica japanskog Sun Cora, osnovana je 199. godine, a ugovor s FBI-om o pružanju usluga imaju još od 2013. godine.

FBI je jučer objavio da je otključao telefon terorista Syeda Rizwana Farooka koji je u prosincu ubio 14 ljudi u Kaliforniji, čime su se otvorila brojna nova pitanja.

Pritom su odbili otkriti kojom su metodom postigli to da uđu u zaključani iPhone - nešto za što su i FBI i sam Apple tvrdili da nije moguće bez pisanja posebnog koda koji bi omogućio stražnji ulaz u telefon.

Samo su ponovili raniju sintagmu o tome da su “prihvatili pomoć treće strane” i još su na cijelu proceduru lupili oznaku tajnosti kako ne bi iscurila u javnost i kako bi, vjerojatno, mogli istu stvar ponoviti u nekim eventualnim sljedećim slučajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:34