KAKO JE TRUMP PODIJELIO SAD

KADA BI U AMERICI GLASALI SVI OSIM BIJELACA, KONZERVATIVCI BI BILI PREGAŽENI Evo što bi se dogodilo kada bi glasali samo muškarci ili žene

 
 REUTERS

Kakav god bio ishod izbora u SAD-u, kampanja je pokazala nekoliko važnih činjenica, među kojima je vrlo jasno profiliranje biračkog korpusa demokrata i republikanaca. Ovi potonji, iako su do izbora kontrolirali Bijelu kuću i Kongres, dugoročno se moraju zabrinuti jer demografija radi protiv njih: od četiri dobne skupine, samo je jedna pretežno republikanska.

Riječ je o generaciji rođenih od 1928. do 1945.: 52 posto je za republikance, a 43 posto za demokrate. Dobro još stoje kod rođenih od 1946. do 1964.: 48 posto za republikance, a 50 posto za demokrate.

U demografskoj skupini rođenih poslije 1965. godine za republikance glasa njih oko 38 posto. No, taj trend i nije toliko zabrinjavajući jer ljudi svoje političke preferencije mijenjaju tijekom života: što su stariji, to su skloniji glasati konzervativno.

Američki portal FiveThirtyEight poigrao se tezom kakvi bi bili rezultati kada bi samo jedna od izbornih cjelina glasala na izborima za Zastupnički dom, a Pew Research Center napravio je svoje istraživanje o biračkim skupinama.

1. Kada bi glasale samo žene

Demokrati bi zavladali Amerikom osvojivši 275 zastupničkih mjesta (za većinu im treba 218). Prema Pew Research Centeru, republikanci su mrski ženama: 56 posto će glasati za demokrate. Žene su i prije bile sklone demokratima, ali ih je Trumpovo vrijeđanje dodatno otuđilo od republikanaca. Najbliže tom broju zastupnika demokrati su bili 1978. godine kad su osvojili 270 zastupničkih mjesta, ali to je doba kad je javnost još bila pod dojmom afere Watergate zbog koje je ostavku podnio predsjednik Richard Nixon.

2. Kada bi glasali samo muškarci

Republikanci bi zavladali Amerikom osvojivši 249 zastupničkih mjesta. Pewovo istraživanje pokazuje da 48 posto muškaraca podupire republikance, dok 44 posto kani glasati za demokrate. Dok je Trump svojim djelovanjem i javnim istupima otuđio žene, kod muškaraca je naišao na odobravanje. Sva istraživanja navode da jezgru Trumpova biračkog tijela čine bijeli muškarci.

3. Kada bi glasali samo visokoobrazovani bijelci

Demokrati bi opet bili u prednosti, ali bitno manjoj nego što bi im donijele samo žene: 232 zastupnička mjesta. Pew navodi da je u toj biračkoj skupini 47 posto spremno glasati za demokrate, a 45 posto za republikance. Time se potvrđuje da prednost demokrata snažno opada ako se isključe sve ostale rasne skupine.

4. Kada bi glasali samo slabije obrazovani bijelci

Republikanci bi bili u prednosti osvojivši 268 zastupničkih mjesta. To je interesantan rezultat jer Pew navodi da je u toj skupini 47 posto birača blisko republikancima, a 45 posto demokratima. No, to je posljedica rasprostranjenosti birača: obrazovani bijelci grupirani su u velikim gradovima pa mogu osvojiti manji broj zastupničkih mjesta.

5. Kada bi glasali svi osim bijelaca

Republikanci bi bili hametice poraženi: demokrati bi osvojili 388 zastupničkih mjesta. Pew navodi da je 84 posto Afroamerikanaca sklono demokratima (8 posto republikancima), kod Hispanoamerikanaca je razlika 63:28 za demokrate, a kod stanovnika SAD-a podrijetlom iz Azije 65:27. Republikance posebno treba zabrinuti podatak da ove tri demografske skupine u SAD-u bilježe rast, dok je populacija bijelaca u padu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:03