BORBA PROTIV RAKA

KAELIN, SEMENZA I RATCLIFFE DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MEDICINU Istaknuli su se istraživanjem o prilagodbi stanica na promjenjivu opskrbu kisikom

 
William Kaelin, Gregg Semenza i Peter Ratcliffe
 REUTERS

Američki znanstvenici William Kaelin i Gregg Semenza te Britanac Peter Ratcliffe ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagradu za fiziologiju ili medicinu za 2019., za istraživanja o prilagodbi stanica na promjenjivu opskrbu kisikom, što omogućuje borbu protiv raka i anemije, priopćilo je u ponedjeljak švedsko tijelo koje dodjeljuje nagrade.

"Saznanja ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade otkrila su nam mehanizam djelovanja jednog od temeljnih životnih procesa prilagodbe. Osnovna značajka kisika poznata nam je već stoljećima, no postupak prilagodbe stanica promjenama razine kisika još uvijek je nepoznanica" stoji u priopćenju Nobelove skupštine Švedskoga instituta Karolinska.

Dobitnici će među sobom podijeliti nagradu u iznosu od devet milijuna švedskih kruna ili nešto više od šest milijuna kuna.

Medicina je prva Nobelova nagrada koja se dodjeljuje svake godine u Stockholmu.

U idućim danima bit će proglašeni dobitnici ostalih Nobelovih nagrada.

U utorak će se proglasiti Nobel za fiziku, u srijedu za kemiju, a u četvrtak za književnost. U petak će biti poznat dobitnik nagrade za mir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 06:21